Frane Cota

Izvor: Wikipedija

Frane Cota (Knin, 29. rujna 1898.Zagreb, 20. siječnja 1951. je bio hrvatski kipar, arhitekt i olimpijac. Javnost ga danas pamti kao arhitekta, iako se on prvenstveno smatrao kiparem.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Kninu.

Pohađao je dvogodišnju umjetničku školu u Splitu, zajedno s Jurjem Škarpom (s kojim je 1924. sudjelovao na Olimpijskim igrama) pohađao u Peruzzijevoj klasi.

1924. je godine sudjelovao na Olimpijskim igrama u Parizu. Sudjelovao je u umjetničkim natjecanjima, kategorija "mješovito kiparstvo".[1] Zajedno s njime natjecao se je njegov školski kolega Juraj Škarpa. Škarpa je predstavio svoj rad Hrvač, a Frane Cota Trkača i Bacanje kamena.[2]

Zahvaljujući fra Luji Marunu mogao je otići na škole u Beč, gdje je pohađao akademiju lijepih umjetnosti. Položivši za akademskog kipara, vratio se je u Hrvatsku. Otišao jeu Zagreb gdj je studirao arhitekturu na Tehničkom fakultetu u Zagrebu.

Prvo je radio na zagrebačkoj visokoškolskoj ustanovi, Višoj pedagoškoj školi, gdje je bio profesor te potom na Tehničkom fakultetu u Zagrebu gdje je radio od 1934. do 1950. godine.

Stilski je na nj utjecao Ivan Meštrović. Kroz njegov se stvarateljski opus primjećuje kretanje od bečke secesije pa do neoklasicizma i realizma. Radio je i djela hrvatske domoljubne tematike (reljef Kralja Tomislava povodom 1000 godina Hrvatskog kraljevstva, 925. – 1925.)

Kiparski opus obilježili su mu figure, aktovi, portreti, reljefi, spomenici, medalje i plakete. Radio je djela u bronci. Dizajnirao je novac i bavio se grafičkim dizajnom.

U arhitekturi pripada školi zagrebačkog funkcionalizma i bio je među istaknutim predstavnicima hrvatske arhitekture u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Poznate su mu građevine u Zagrebu (villa Deutsch, među najimpresivnijim izdanjima zagrebačke moderne te villa Botteri)[3] i Splitu (kuća Marangunić).[4]

Otac je hrvatskog arhitekta Ljubomira Cote.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Lana Bede: Kuća ponuđena pogledu - villa Deutsch arhitekta i kipara Frana Cote, 1937. – 1938., diplomski rad, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet, Zagreb, 2005.