Franz Mauve

Izvor: Wikipedija
Franz Mauve
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 11. studenog 1864.
Mjesto rođenja Katowitz, Pruska
Datum smrti 12. prosinca 1931.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Opis vojnoga službovanja
Čin Viceadmiral
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Jyllanda
Vojska Njemačka
Rod vojske mornarica
Zapovijedao 2. eskadra
4. eskadra

Franz Mauve (Katowitz, 11. studenog 1864. - Berlin, 12. prosinca 1931.) je bio njemački admiral i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 2. i 4. eskadrom Flote otvorenog mora.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Franz Mauve rođen je 11. studenog 1864. u Katowitzu. Od rujna 1903. obnašao je dužnost u odjelu za časnike flote, dok je od 1905. obnašao dužnost časnika u Admiralitetu. U travnju 1908. postaje zapovjednikom krstaša SMS Victoria Louise. Zapovijedajući navedenim brodom sudjeluje u misiji pomoći stradalima u potresu u Messini, te posjetu Sjedinjenim Američkim Državama. U travnju 1910. s činom kapetana, postaje načelnikom odjela u Admiralitetu, dok od 1911. zapovijeda bojnim brodom SMS Pommern. U listopadu 1910. postaje zamjenikom zapovjednika 2. eskadre Flote otvorenog mora na kojoj dužnosti dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Tijekom prvih godina Prvog svjetskog rata Mauve je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika 2. eskadre Flote otvorenog mora i to najprije Reinharda Scheera, te potom Felixa Funkea. Navedenu dužnost obnaša do kolovoza 1915. kada je imenovan zapovjednikom 2. eskadre. U tom svojstvu sudjeluje u Bitci kod Jyllanda u kojem je potopljen bojni brod SMS Pommern koji se nalazio u sastavu njegove eskadre. U studenom 1916. Mauve je promaknut u čin viceadmirala, da bi u prosincu te iste godine postao zapovjednikom ponovno formirane 4. eskadre Flote otvorenog mora. Navedenu dužnost obnaša do kolovoza 1917. kada je stavljen na raspolaganje.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Do kraja rata Mauve nije dobio novo zapovjedništvo. Preminuo je 12. prosinca 1931. godine u 68. godini života u Berlinu.