Friedrich von Gontard

Izvor: Wikipedija
Friedrich von Gontard
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 5. kolovoza 1860.
Mjesto rođenja Frankfurt na Odri, Pruska
Datum smrti 17. ožujka 1942.
Mjesto smrti Potsdam, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Friedrich Ferdinand Hans
Erdmann von Gontard
Opis vojnoga službovanja
Čin General-poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Granične bitke
Prva bitka na Marni
Verdunska bitka
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 30. pješačka divizija
XIV. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Friedrich Ferdinand Hans Erdmann von Gontard (Frankfurt na Odri, 5. kolovoza 1860.Potsdam, 17. ožujka 1942.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je s 30. pješačkom divizijom i XIV. korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Friedrich von Gontard rođen je 5. kolovoza 1860. u Frankfurtu na Odri u vojničkoj obitelji. Njegov otac je bio časnik u pruskoj vojci, te je poginuo u Austrijsko-pruskom ratu. Gontard 1878. godine s činom poručnika služi u pješačkoj bojnoj u Naumburgu, nakon čega u razdoblju od 1883. do 1886. pohađa Prusku vojnu akademiju. Nakon završetka akademije služi u raznim vojnim jedinicama u Marburgu i Magdeburgu, te se polako uspinje u vojnoj hijerarhiji. Čin bojnika dostigao je 1900. godine, pukovnikom je postao 1909. godine, dok je 1912. godine promaknut u čin general bojnika kada postaje zapovjednikom 79. pješačke brigade smještene u Weselu. U siječnju1913. dobiva zapovjedništvo nad 4. gardijskom pješačkom brigadom, te na tom mjestu dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 4. gardijska brigada nalazila se u sastavu 2. armije kojom je zapovijedao Karl von Bülow. Zapovijedajući navedenom brigadom Gontard sudjeluje u Graničnim bitkama i Prvoj bitci na Marni.

U prosincu 1914. Gontard postaje zapovjednikom 30. pješačke divizije kojom će zapovijedati većim dijelom rata. Trideseta divizija držala je položaje oko Ypresa tako da je Gontard zapovijedajući navedenom divizijom sudjelovao u Drugoj bitci kod Ypresa. U siječnju 1916. divizija je premještena na položaje kod Verduna, te Gontard zapovijedajući istom sudjeluje u Verdunskoj bitci. U travnju te iste godine unaprijeđen je u general-poručnika.

U rujnu 1917. Gontard postaje najprije privremenim, a u studenom trajnim, zapovjednikom XIV. korpusa kojim će zapovijedati do kraja rata. Zapovijedajući navedenim korpusom koji se nalazio u sastavu 2. armije sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi. Za uspješno zapovijedanje Gontard je 9. travnja 1918. odlikovan ordenom Pour le Mérite.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Gontard je ostao u vojsci sve do 19. srpnja 1919. godine kada je istu napustio. Na 25-godišnjicu njemačke pobjede u Bitci kod Tannenberga 27. kolovoza 1939. godine počasno je unaprijeđen u čin generala pješaštva.

Friedrich von Gontard preminuo je 17. ožujka 1942. godine u 82. godini života u Potsdamu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Friedrich von Gontard na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Friedrich von Gontard na stranici Deutschland14-18.de