Georg von Kleist

Izvor: Wikipedija
Georg von Kleist
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 25. rujna 1852.
Mjesto rođenja Rheinfeld, Pruska
Datum smrti 29. srpnja 1923.
Mjesto smrti Wusseken, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Georg Friedrich von Kleist
Supruga Barbara von Nathusius
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1869.1914.
Čin General konjice
Ratovi Prusko-francuski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka kod Ypresa
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao XXIII. pričuvni korpus

Georg Friedrich von Kleist (Rheinfeld, 25. rujna 1852.Wusseken, 29. srpnja 1923.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je XXIII. pričuvnim korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Georg von Kleist rođen je 25. rujna 1852. u Rheinfeldu. Sin je Fedora Benne von Kleist, inače general bojnika. U prusku vojsku stupio je 1869. godine služeći u 52. pješačkoj pukovniji u Cottbusu u kojoj je nekad služio njegov otac. Sudjeluje u Prusko-francuskom ratu u kojem je ranjen, te odlikovan Željeznim križem. Potom pohađa Prusku vojnu akademiju, nakon čega od 1874. služi u 7. dragunskoj pukovniji. U listopadu 1877. promaknut je u poručnika, dok se od 1880. nalazi na službi kao pobočnik u XIV. korpusu u Karlsruheu. U listopadu 1883. unaprijeđen je u čin konjičkog satnika. Od te iste godine raspoređen je na službu u 13. dragunsku pukovniju gdje zapovijeda konjičkom satnijom. Godine 1887. promaknut je u čin bojnika, te od te iste godine služi u stožeru 3. pješačke divizije u Stettinu. Od 1889. služi Glavnom stožeru i to do kolovoza 1892. kada postaje zapovjednikom 3. ulanske pukovnije. U ožujku 1894. dostiže čin potpukovnika, dok je u siječnju 1895. imenovan načelnikom odjela pri Glavnom stožeru.

U travnju 1897. Kleist je promaknut u čin pukovnika, da bi u srpnju iduće, 1898. godine, bio imenovan zapovjednikom 36. husarske brigade koja je bila smještena u Danzigu. U svibnju 1899. unaprijeđen je u general bojnika, a dvije godine kasnije, u rujnu 1901., postaje glavnim inspektorom 1. konjičke inspekcije. Godinu dana poslije, u travnju 1902., promaknut je u čin general poručnika, dok u travnju 1903. postaje zapovjednikom 38. pješačke divizije u Erfurtu. U siječnju 1907. promaknut je u čin generala konjice, te imenovan Glavnim inspektorom pruske konjice. Navedenu dužnost obnaša do 1909. kada napušta vojnu službu.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Kleist je reaktiviran, te imenovan zapovjednikom novoformiranog XXIII. pričuvnog korpusa koji je ušao u sastav 4. armije. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u borbama u Flandriji i Prvoj bitci kod Ypresa. U prosincu 1914. morao je zbog srčanih problema napustiti zapovjedništvo nad XXIII. pričuvnim korpusom. Nakon liječenja u bolnici u Gentu, u siječnju 1915. vratio se u Wusseken gdje je živio prije rata. Do kraja rata nije dobio novo zapovjedništvo.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Kleist se bavio pisanjem i politikom. Bio je od 1910. član Doma lordova Pruskog parlamenta, te jedan od osnivača i predsjednik Prussenbunda, konzervativne monarhističke organizacije koja se zalagala za obnovu monarhije.

Georg von Kleist preminuo je 29. srpnja 1923. godine u 71. godini života u Wussekenu. Bio je oženjen Barbarom von Nathusius s kojom je imao šest sinova i jednu kćer. Dva sina Heinrich i Fedor služili su u njemačkoj vojsci u Prvom svjetskom ratu, te su poginuli u borbama u Litvi i Poljskoj. Sinovi Robert, Ewald i Barnim također su služili u Wehrmachtu tijekom Drugog svjetskog rata.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Georg von Kleist na stranici Prussianachine.com
(njem.) Georg von Kleist na stranici Deutschland14-18.de