George Chuvalo

Izvor: Wikipedija
George Chuvalo

Osobni podatci
Pravo ime i prezime Jure Čuvalo
Težinska kategorija teška
Državljanstvo Kanada
Nadnevak rođenja 12. rujna 1937.
Mjesto rođenja Toronto, Kanada
Boksačke statistike
Profesionalne
Ukupno borba 93
Pobjeda 72
Pobjeda prekidom 63
Poraza 19
Neriješenih 2

George Louis Chuvalo (Juraj (Jure) Čuvalo[1]) (Toronto, 12. rujna 1937.) bivši je kanadski boksač teške kategorije, hrvatskog podrijetla. Nauspješniji je kanadski boksač svih vremena, te spada među najuspješnije boksače uopće.

Rana mladost

Njegovi roditelji Stipan i Katica Čuvalo bili su doseljenici iz Hercegovine, otac iz sela Proboja, te majka iz sela Grljevića, općina Ljubuški. Roditelji nisu znali engleski po dolasku u Kanadu tako da je on od njih naučio tek hrvatski. Engleski je slabo znao do polaska u školu, gdje je zbog toga bio predmet izrugivanja.

Profesionalna karijera

Chuvalo je postao poznat u dobi od 18 godina, kada je nokautirao 4 suparnika osvojivši nagradu od 500 dolara. Jedan je od rijetkih boksača koje Muhammad Ali nije uspio nokautirati. On i Ali su se borili dva puta: 1966. i 1972.[2]

Ali je za njega izjavio:[3]

Wikicitati »On je bio najtvrđi boksač s kojim sam se ikad borio. Primao je moje najbolje udarce.«

O dvoboju s Alijem, Chuvalo je izjavio:[4][5]

Wikicitati »Nakon meča u kojem je pobijedio, on je krvario i završio u bolnici, a ja sam sa ženom otišao na ples. Sad, tko je tu pobjednik?«

Chuvalo je bio prvak Kanade u teškoj kategoriji od 1958. do 1979. godine.[6]

Filmske uloge

Chuvalo se pojavljivao i na filmu te je u razdoblju od 1977. do 2005. godine ostvario 12 uloga, od kojih je najznačajnija ona u filmu Muha iz 1986. godine, scenarista i redatelja Davida Cronenberga.

Obiteljski život, počasti i aktivizam

Chuvalov je obiteljski život obilježen brojnim tragičnim događajima. Njegov sin Jesse poginuo je u motociklističkoj nesreći u dobi od 21 godine. Drugi sin, George Lee umro je u dobi od 31 godine od predoziranja drogom, da bi od droge 1993. godine umro i njegov treći sin, Steven Louis (44).[2] Tri dana nakon toga njegova je supruga počinila samoubojstvo. Četvrti sin, Mitch, danas je učitelj.[2]

Nakon svih tragedija Chuvalo je počeo držati predavanja diljem Kanade o štetnosti droge. Dana 24. studenoga 2009. godine posjetio je Ljubuški. Tom prigodom je u prostorijama Gimnazije u Ljubuškom održao predavanje o borbi protiv droge.[7]

Također, uvršten je u Kanadsku Kuću Slavnih, te je dobitnik najvećeg kanadskog priznanja u borbi protiv droge.

Izvori

  1. Marko Dedić, Hrvat zbog droge izgubio tri sina. Borio se s Alijem i postao najbolji boksač Kanade, index.hr, 25. rujna 2022.
  2. a b c Najbolji boksač koji nije postao svjetski prvak
  3. Who is George Chuvalo?
  4. Chuvalo: Dok je Ali u bolnici mokrio krv, ja sam sa ženom otišao na ples!. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. studenoga 2009. Pristupljeno 26. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. George Chuvalo u Splitu. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. lipnja 2010. Pristupljeno 26. studenoga 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  6. Fight Against Drugs
  7. George Louis Chuvalo u Ljubuškom održao predavanje o borbi protiv droge

Vanjske poveznice