Giacomo Naretti

Izvor: Wikipedija
Giacomo Naretti
Historicizam
Rođenje 29. kolovoza 1831.
Parella Ivrea, Italija
Smrt 8. svibnja 1899.
Asmara, Eritreja
Vrsta umjetnosti arhitektura
Praksa Etiopija
Poznata djela Dvor kralja Ivana IV. Etipskog, Mek'ele
Portal o životopisima

Giacomo Naretti (selo Parella pored Ivreje (Torino), 29. kolovoza 1831. - Asmara (Eritreja), 8. svibnja 1899.) bio je talijanski arhitekt koji je većinu svog života proveo u Etiopiji.

U Etiopiju je došao kao obični tesar, uzdigao se do kruga osobnih prijatelja cara Ivana IV. i njegova dvorskog arhitekta.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen kao dijete siromašnih seljaka u malom selu Parella pored Torina, izučio je za tesara, te se sa svojim bratom Giuseppeom uputio na rad 1856. u Marseille, gdje su uskoro otvorili vlastitu stolariju. Kad se 1864., počeo graditi Sueski kanal, Giacomo se s bratom zaputio u Aleksandriju, tu su vodili stolarsku radionicu. U Aleksandriji su 1870. upoznali emisare budućeg etiopskog cara Ivana IV., tada još samo rasa Tigraja, koji ih je pozvao u Etiopiju. Zajedno s francuskim inženjerom Godineauom sastavili su ekipu od 13 obrtnika, stolara i kovača, raznolikog nacionalnog sastava (Talijani, Francuzi, Švicarci), i otišli u Etiopiju mislivši da će raditi na izgradnji telegrafa i željezničkih pruga. Kad su dospjeli u Etiopiju 1871., shvatili su da su pozvani da pomognu u lokalnom ratu protiv Ivanovog suparnika za carski tron Tekle Georgisa. Ekipa se uskoro raspala i razbježala, jedini koji je ostao bio je Naretti, koji je postao osobni prijatelj cara Ivana IV.

Za njegovu krunidbu u Aksumu, Naretti je napravio carski tron, ta "salomonska" umjetnička rezbarija toliko je oduševila cara Ivana IV. i njegove dvorjane, da su Narettija postavili za glavnog dvorskog arhitekta i povjerili mu izgradnju crkve u DebreTaboru te potom i izgradnju carskog dvora u Mek'eleu (danas je to muzej).

Crkvu i carsku palaču izgradio uz pomoć William Schimpera. Nakon toga Naretti je izgradio i crkvu sv. Trojstva (Enda Selasije) u Advi.

Naretti se i oženio 1876. u Etiopiji za Teresu Zander, koja je tad imala svega četrnajest godina i šest mjeseci, ona je bila kći njemačkog poduzetnika i etiopljanke.

Naretti je bio od velike pomoći prvim istraživačima Etiopije poput; Gustava Bianchia, Antinorija Orazia, Antonia Cecchia, Gerharda Rohlfsa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]