Gloom

Izvor: Wikipedija
Gloom

Japansko ime クサイハナ, Kusaihana
Redni broj 44
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Oddisha
Razvija se u Vileplumea
Bellossoma
Razvoj Lisnati kamen (Vileplume)
Sunčani kamen (Bellossom)
Visina 0,8 m
Masa 8,6 kg
Sposobnost Klorofil (Chlorophyll)

Gloom (クサイハナ Kusaihana u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Glooma u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Gloomovo ime dolazi od engleske riječi "gloom" = sumorno, potišteno, što asocira na njegov prividan tužan izgled lica. Engleska riječ "bloom" = procvjetati, mogla bi biti sekundarni utjecaj na njegovo ime.

Njegovo japansko ime, Kusaihana, znači "zeleni cvijet" ili "smrdljivi cvijet".

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Tekućina koja curi iz njegovih usta nije slina. To je zapravo nektar kojim Gloom privlači plijen.
  • Pokémon Yellow: Nevjerojatno smrdi! Ipak, jedan od tisuću ljudi doživljava njegov smrad ugodnim.
  • Pokémon Gold: Ono što nalikuje slini zapravo je med. Veoma je ljepljiv i tvrdoglavo prijanja ako je dodirnut.
  • Pokémon Silver: Izlučuje ljepljiv med nalik slini. Iako je sladak, smrad koji otpušta ne dopušta približavanje.
  • Pokémon Crystal: Miris sirupa nalik slini i peluda na njegovim laticama toliko je snažan i neugodan da u protivnika može izazvati nesvjesticu.
  • Pokémon Ruby: Gloom otpušta neugodan miris iz tučka svoga cvijeta. Kada je suočen s opasnošću, smrad se pogoršava. Ako je ovaj Pokémon smiren i osjeća se sigurnim, ne otpušta tipičnu smrdljivu aromu.
  • Pokémon Sapphire: Gloom nakapava med iz svojih usta koji nevjerojatno smrdi. Gloomu se naizgled smrad dopada. Miriše otpušne plinove nakon kojih snažnije slini.
  • Pokémon Emerald: Nevjerojatno smrdljiv med curi iz njegovih usta. Jedan dašak meda može izazvati gubitak pamćenja. Neki njegovi fanovi obožavaju ovaj smrad.
  • Pokémon FireRed: Njegov tučak otpušta nevjerojatno neugodan miris. Miris može izazvati nesvjesticu na udaljenosti od čak 2 kilometra.
  • Pokémon LeafGreen: Tekućina koja curi iz njegovih usta nije slina. To je zapravo nektar kojim Gloom privlači plijen.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Med koji curi iz njegovih usta tako je neugodnog mirisa da se može osjetiti kilometrima daleko.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Gloom je široko rasprostranjen u Pokémon Red (i njegovoj remake verziji FireRed), najčešći način kako bi se steklo Glooma jest razvijajući Oddisha, kojega se može pronaći na sjeveru grada Vermiliona, na zapadu grada Saffrona i na Stazi na kojoj igrač izađe iz Podzemnog puta. Gloom je isto dostupan desno od grada Fucshia.

Gloom se može razviti samo uz pomoć Kamenja – Lisnati kamen pretvorit će ga u Vileplumea, dok će ga Sunčani kamen pretvoriti u Bellosoma.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Upijanje (Absorb) Travnati
Slatki miris (Sweet Scent) Normalni
Kiselina (Acid) Otrovni
Otrovni prah (PoisonPowder) Otrovni
Omamljujuća spora (Stun Spore) Travnati
Uspavljujući prah (Sleep Powder) Travnati
Mega isušivanje (Mega Drain) Travnati 23
Čarolija sreće (Lucky Chant) Normalni 29
Dar prirode (Natural Gift) Normalni 35
Mjesečina (Moonlight) Normalni 41
Giga isušivanje (Giga Drain) Travnati 47
Ples latica (Petal Dance) Travnati 53

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 60
 
Attack: 65
 
Defense: 70
 
Special: 85
 
SpAtk: 85
 
SpDef: 75
 
Speed: 40
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Gloom je u animiranoj seriji najpoznatiji po tome što je jedan od Pokémona koji pripadaju Eriki, Vođi Dvorane grada Celadona. Prema priči iz epizode 26, Erika je srela Glooma kada ju je napao Grimer. Gloom je upotrijebio svoj odvratni miris da bi udaljio Grimera od Erike. Sada je Gloom Erikin najjači Pokémon.

Nakon što je Tim Raketa uzrokovao požar u Dvorani grada Celadona kako bi se osvetio Eriki jer im nije otkrila tajnu formulu svojih parfema, Gloom je ostao zarobljen u Dvorani dok su plamenovi proždirali zgradu. Ash je, doduše, utrčao u goruću Dvoranu i spasio Gloomov život. Kao nagradu, Ash je dobio Dugin bedž od Erike.