Gospa Sinjska

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gospa sinjska)
Skoči na: orijentacija, traži
Gospa Sinjska

Gospa Sinjska je ime dato slici Presvijete Bogorodice Milosrđa u Sinju, slavljenoj kao čudesnoj u Cetinskoj krajini. Gospa je opisana kao rajska i zemaljska kraljica, postavljena na prijestolje njezine dobrote, ljubavi i milosrđa. Gospa Sinjska je znamenita širom svijeta, gdje god ima Hrvata.

Povijest[uredi VE | uredi]

Slika je naslikana na platnu dužine 58 cm, a širine 44 cm. Naslikao ju je nepoznati mletački slikar u 16. stoljeću. Prema nekima, ona se najprije nalazila u Sinju, i kad je Sinj pao u turske ruke, 1536. godine, franjevci su je ponijeli sa sobom u Ramu, gdje je ostala sve do 1687. godine.

Te su godine franjevci s narodom ponovno bježali pred turskom najezdom prema Cetinskoj krajini i moru. Sa sobom su nosili i najdragocjenije blago, sliku Blažene Djevice Marije od Milosti. Kratko su vrijeme boravili u Dugopolju, Klisu i Splitu. Godine 1691. fratri je kradomice prenose u Sinj i tako se sveta slika, nakon dugoga i mukotrpnog višegodišnjeg puta, konačno nastani u Sinju iz kojega više nije odlazila.

Nakon slavne pobjede 1715. godine, puk Sinja i njegovi branitelji tu pobjedu su pripisivali čudotvornom zagovoru Gospe Sinjske, čija je slika svo vrijeme opsade bila u tvrđavi, kamo je bila prenesena iz franjevačkog samostana podno grada da je Turci ne oskvrnu. U zahvalu na pomoći providur je Balbi s časnicima odmah skupio 80 zlatnika koje su poslali u Veneciju da se skuje zlatna kruna i križ i da se okruni Gospin lik. Pri dnu krune urezao je u dva reda riječi :In perpetuum coronata triumphat-Anno MDCCXV (Zauvijek okrunjena slavi slavlje - godine 1715.). Tom krunom svečano je okrunjena 22. rujna 1716. godine i konačno je 1721. godine, prenesena u novu crkvu u kojoj se i danas nalazi.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]