Gospodarska sloga

Izvor: Wikipedija

Gospodarska sloga je bila organizacija koju je osnovala Hrvatska seljačka stranka u srpnja 1935. godine. Osnovana je zbog loših životnih uvjeta seljaštva u Hrvatskoj, a radi poboljšanja istih. Osnovana je u Zagrebu pod nazivom: Sloga, kulturno gospodarska i pripomoćna zadruga s ograničenim jamstvom. Izdavala je glasilo Gospodarsku slogu.

Prva akcija Gospodarske sloge provedena je na području Zagreba i sastojala se iz pružanja pomoći nezaposlenom radništvu, kojega je u gradu u to vrijeme bilo mnogo, a živjelo je u teškim i sup-standardnim uvjetima. No uskoro se akcije šire i na daljnja područja pogođena sušama i drugim nedaćama. Tako su akcije obuhvatile velike dijelove Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Like, pa čak i neke dijelove Slovenije i Srbije.

Jedan od poznatih čelnika ove ustanove je bio hrvatski ekonomist i suautor ondašnje gospodarskog programa HSS-a Rudolf Bićanić. Odjel za socijalnu pomoć, jedan od najvažnijih dijela Gospodarske sloge vodio je također ugledni član HSS-a, dr. Juraj Krnjević. Rad Gospodarske sloge zabranjen je uspostavom NDH.

Rad Gospodarske sloge je obnovljen 1992. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Ivica Šute: Slogom slobodi! Gospodarska sloga 1935 - 1941., Srednja Europa, 2010., ISBN 978-953-6979-47-9
  • Mira Kolar Dimitrijević: "Stjepan Radić i gospodarstvo", Radovi Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 32-33/1999. – 2000.
  • Seljačka sloga, Hrvatska enciklopedija, pristupljeno 15. siječnja 2015.