Gradić Peyton (1957.)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gradić Peyton (1957))
Gradić Peyton
Službeni plakat filma
Naslov izvornika
Peyton Place
RedateljMark Robson
ProducentJerry Wald
ScenaristJohn Michael Hayes
Prema istoimenoj knjizi:
Grace Metalious
Glavne ulogeLana Turner
Diane Varsi
Hope Lange
Lee Philips
Arthur Kennedy
GlazbaFranz Waxman
SnimateljWilliam C. Mellor
MontažaDavid Bretherton
Distributer20th Century Fox
Godina izdanja1957.
Trajanje150 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrdrama
Zarada$25.600,00
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Gradić Peyton (eng. Peyton Place) je američka drama[1] iz 1957. godine koju je režirao Mark Robson. Snimljen je prema istoimenom bestseleru iz 1956. godine autorice Grace Metalious, a scenarij je napisao John Michael Hayes.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film otkriva živote i ljubavi stanovnika malog gradića u Novoj Engleskoj gdje se iza naizgled mirne zajednice prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata skrivaju skandali, ubojstvo, samoubojstvo, incest i moralna licemjernost. U središtu priče su tri žene. Constance MacKenzie je ukočena i pravedna seksualno represivna žena koja je imala aferu s oženjenim biznismenom iz New Yorka te iz te veze ima dijete. Cijeli život borila se kako bi zaštitila svoju kćerku Allison, srednjoškolku s književnim aspiracijama, pa je sve uvjerila kako se vratila u gradić Peyton s kćerkom nakon smrti svoga supruga. Selena Cross, najbolja prijateljica mlade Allison je dobra djevojka koja živi u neskladnoj obitelji. Njezin očuh alkoholičar Lucas Cross terorizira čitavu obitelj, pogotovo ženu i dijete iza zatvorenih vrata.

Ostali likovi koji se pojavljuju u filmu uključuju Allisoninog prijatelja iz škole Normana Pagea, željnog ostvarivanja vlastite samostalnosti; zločestu djevojku Betty Anderson koja želi ući u vezu s bogatim Rodneyjem Harringtonom; novog upravitelja škole Michaela Rossija koji pokušava zavesti Constance; te doktora Matthewa Swaina, vodećeg gradskog liječnika koji cijelu svoju medicinsku karijeru stavlja na kocku kako bi spasio Selenu tijekom njezinog suđenja na kojem je optužena za ubojstvo Lucasa.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Manje od mjesec dana nakon što je izdana knjiga 1956. godine, producent Jerry Wald otkupio je prava od autorice Grace Metalious za 250 tisuća dolara i zaposlio je kao savjetnicu na filmu, iako nije imao namjeru dopustiti joj da na bilo koji način pridonese samoj produkciji. Sama njezina prisutnost u Hollywoodu osigurala je filmu dodatni publicitet, ali se Metalious uskoro počela nelagodno osjećati u velikom gradu. Užasnuta ublaženom adaptacijom njezine knjige od strane scenarista Johna Michaela Hayesa (koji je bio prisiljen tako raditi zbog koda Hays) te njegovog prijedloga da za ulogu Normana Pagea uzmu glumca Pata Boonea, Metalious se vratila kući u gradić Gilmanton, država New Hampshire. U konačnici je sveukupno zaradila 400 tisuća dolara od profita filma kojeg je mrzila.[2]

Film je prvenstveno sniman u gradu Camdenu, država Maine, a dodatne scene eksterijera snimane su u Belfastu i Rocklandu te na jezeru Placid u New Yorku. Dva dana prije službene kino distribucije u SAD-u (13. prosinca 1957.) film je premijerno prikazan upravo u Camdenu.

Gradić Peyton bio je drugi najgledaniji film 1958. godine u SAD-u. Ipak, prvih nekoliko mjeseci nije izgledalo da će tako biti, ali je neočekivana životna tragedija "pomogla" profitu filma. Naime, 4. travnja 1958. godine Cheryl, kćerka glumice Lane Turner, ubila je majčinog nasilnog ljubavnika, mafijaša Johnnyja Stompanata te je smještena u popravni dom. Zahvaljujući medijima koji su u stopu pratili istragu prodaja kino ulaznica popela se za 32% pa je u konačnici film zaradio 25.6 milijuna dolara. Mrtvozornik je slučaj proglasio opravdanim ubojstvom, a državni tužitelj odlučio je ne optužiti Cheryl za zločin, iako je inzistirao na tome da postane štićenica države te da ode živjeti s bakom. Glumica Turner bojala se da će ovakav negativni publicitet uništiti njezinu karijeru, ali sve je to dovelo do toga da joj je producent Ross Hunter dao ulogu u svom filmu iz 1959. godine Imitacija života.[3]

Film Gradić Peyton inspirirao je izrazito popularnu istoimenu televizijsku seriju koja se emitirala od rujna 1964. do lipnja 1969. godine.

Galerija fotografija[uredi | uredi kôd]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Oscar[uredi | uredi kôd]

Film Gradić Peyton imao je devet nominacija za prestižnu nagradu Oscar, ali nije osvojio niti jednu:

Zlatni globus[uredi | uredi kôd]

Film Gradić Peyton imao je dvije nominacije za Zlatni globus, ali nije osvojio niti jednu:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hope Lange. The Independent. 23. prosinca 2003. Pristupljeno 30. listopada 2008.
  2. The Bad and the Beautiful: Hollywood in the Fifties by Sam Kashner and Jennifer MacNair, W.W. Norton & Company, Inc., 2002, pp. 248-251, ISBN 0-393-04321-5
  3. The Bad and the Beautiful: Hollywood in the Fifties, pp. 259-261

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]