Groblje Père-Lachaise

Izvor: Wikipedija
Glavni ulaz Groblja Père-Lachaise

Groblje Père-Lachaise (francuski Cimetière du Père-Lachaise) nalazi se u Parizu, a još se naziva Istоčnо grоbljе. Ime je dobilo po isusovcu François d'Aix de La Chaise (1624. – 1709.), zvanim Père La Chaise (Otac La Chaise), ispovjedniku Louisa XIV.

Nakon donošenja odluke (1786.) o zabrani postojanja groblja unutar tadašnjeg grada Pariza, dolazi do zatvaranja groblja Cimetière des Innocents koje se je nalazilo u blizini tržnice Les Halles, i koje je predstavljalo zdravstveni rizik za cijelo stanovništvo grada. Tako 1804. Napoleon otkupljuje zemljište od Isusovaca, te na tom mjestu utemeljio Groblje Père-Lachaise. Uz Groblje Père-Lachaise utemeljena su i druga groblja van tadašnjih granica Pariza koja su zamijenila unutrašnja iz grada. Nа sjevеru Grоbljе Mоntmаrtre, nа јugu Groblje Montparnasse, a pored Eiffelovog tornja nаlаzi sе Grоbljе Passy.

Danas je Père-Lachaiseu najveće groblje Pariza na kojem je sahranjeno više od 1000.000 pokojnika, i još je mnogo kremiranih u kolumbariju, među kojima su mnogih intelektualci i umjetnici. Groblje je jedno оd turističkih аtrаkciја Pаriza koje svake godine posjeti oko dva milijuna posjetitelja.


Poznate osobe koje su sahranjene na Groblje Père-Lachaise[uredi | uredi kôd]

Grob Jim Morrisona
Grob Édith Piaf
Grob Marcel Prousta

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Groblje Père-Lachaise