Groove metal

Izvor: Wikipedija
Heavy metal
Stilski začetak: heavy metal
thrash metal
hardcore punk
Kulturni začetak: početak 1990-ih
Glazbala: električna gitarabas-gitarabubnjevivokal


Groove metal, (također poznat kao post-thrash i neo-thrash),[1] podvrsta je heavy metala. Također ga se može promatrati i kao inačicu thrash metala zbog bliske sličnosti u stilu i izvedbi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Groove metal svoju sadašnju formu uzima u ranim 1990-ima. Groove metal je mješavina nekoliko žanrova iz 80-ih — to su tradicionalni heavy metal, hardcore punk i thrash metal. Ovaj podžanr može se promatrati i kao jedan od podvrsta thrash metala. Začetnici ove podvrste su američke grupe Pantera, Machine Head, White Zombie i Fear Factory te brazilska Sepultura.[1] Ovaj stil najočitiji je u sviranju američkog gitarista Dimebaga Darrella.

Naziv i stil[uredi | uredi kôd]

Izraz groove koristi se u engleskom jeziku (poglavito u američkom engleskom) u glazbenom smislu kada se želi opisati glazbu koja pokreće ili koja nagoni na kretnju, na ples. Ovo se posebno odnosi na glazbenu ritam sekciju tj. odnos između bas-gitare i gitare. U thrash metalu, čiji je groove metal izvedeni oblik, bas-gitara i gitara sviraju iste note.

U angloameričkom uličnom govoru izraz 'groove' odnosi se na "jako ugodno iskustvo" i "uživanje" ili "doživljavanje snažnog zadovoljstva".[2] U engleskom riječ 'groove' označava i brazdu.[3] U kontekstu heavy metala ovim nazivom određuje se poseban način sviranja gitare čime se postiže poseban zvuk, tj. ugodna rifaža, specifičnog teškog, gustog zvuka.

Najznačajniji albumi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]