Gulliverova putovanja

Izvor: Wikipedija
Richard Redgrave: Gulliver u Brobdingnagu, ulje na platnu, 1836., Victoria and Albert Museum, London[1]

Gulliverova putovanja (engleski: Gulliver's Travels), fiktivni satirični putopis iz 1726. irskog književnika Jonathana Swifta; njegovo najpoznatije djelo, i istaknuto djelo svjetske književnosti.[2] Ima karakteristike pustolovnog romana i fantastičnog putopisa. Odigralo je ulogu u razvoju forme romana.[3] Sastoji se od četiri dijela. Satira je tadašnjih društvenih prilika, običaja i politike u Engleskoj.[3] Swift je u njemu ostvario vrhunce svog satiričnog umijeća i sastavio razornu porugu na račun ljudske naravi, urođene zloće te državnih i društvenih institucija, dodavši joj fantastične i šaljive zgode.[2]

Puni naziv romana-putopisa je "Putovanja među nekoliko udaljenih naroda svijeta, u četiri dijela, koje napisa Lemuel Gulliver, prvo ranarnik a zatim kapetan nekoliko brodova" (engleski: Travels into Several Remote Nations of the World. In Four Parts. By Lemuel Gulliver, First a Surgeon and then a Captain of Several Ships).[2] Objavljen je anonimno.[3] Izazvao je kontroverze, i stekao veliku popularnost odmah nakon izdavanja.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Protagonist Lemuel Gulliver potječe iz obitelji koja se nastanila u Londonu. Prvi dio knjige opisuje protagonistov put u Lilliput i Blefuscu, koji se nalaze na obali istočne Indije, a drugi u Brobdingnag, gdje ga je posada broda "Pustolovina" ostavila na nepoznatom kopnu. Slijede putovanja u Laputu, Balnibarbi, Luggnagg, Glubbdubdrib i Japan, te na kraju put u Houyhnhnmsku zemlju.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] Kolekcija Victoria and Albert Museum, collections.vam.ac.uk (pristupljeno 5. veljače 2018.)
  2. a b c LZMK, Hrvatska enciklopedija, Swift, Johnathan (pristupljeno 4. veljače 2018.)
  3. a b c Vybarr Cregan-Reid, Gulliver's Travels, Encyclopædia Britannica, 28. veljače 2017. (pristupljeno 4. veljače 2018.)