HRK Međugorje

Izvor: Wikipedija
HRK Međugorje
HRK Međugorje
Puno ime Hrvatski rukometni klub Međugorje
Osnovan 1988.
Dvorana GŠD Čitluk
Trener Dragan Ćavar[1]
Liga Prva rukometna liga FBiH
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Domaći dres
Team colours
Team colours
Team colours
Team colours
Gostujući dres

HRK Međugorje je bosanskohercegovački rukometni klub iz Međugorja. Sjedište kluba je u ul. Krstine bb, Međugorje.[1]

Domaće susrete igra u Gradskoj športskoj dvorani u Čitluku. Klupske boje su bijela i plava.

Klub je osnovan 1988. godine inicijativom Žarka Dodiga i Stanka Sivrića. Poslije osnivanja natjecali su se u Ligi Srednja Bosna i Ligi Hercegovine. Nakon rata 1990-ih, nastavili su se natjecati u Ligi Herceg-Bosne. Travnja 1994. godine bili su 3. na turniru u Livnu. 1995. je seniorski sastav bio prvak HR HB, a te sezone juniori su bili prvi u svim natjecanjima juniora u HR HB. I sljedećih su sezona bili u vrhu tadašnje lige. Sezone 1996./97. bili su drugi i naslov im je izmakao zbog slabije gol-razlike od RK Izviđača iz Ljubuškog. 1998./99. bili su 3. u ligi i finalisti Kupa HR HB, koje su izgubli od RK Izviđača iz Ljubuškog. Godine 1999. igrala su se natjecanja po skupinama u doigravanju za prvaka BiH. Pobijedivši Banoviće, bili su 3. u Federaciji BIH što im je jamčilo „izlazak” na europsku pozornicu. No tad se upleo EHF i njegovom odlukom nisu išli Međugorci nego rukometaši iz Republike Srpske. Od sezone 2003./04. natjecali su se u Drugoj ligi Federacije. Novo tisućljeće imalo je odličnu školu rukometa. Kadeti su 2009. rukometaši bili srebrni na Kadetskom prvenstvu Bosne i Hercegovine u Cazinu. 2010. godine kadeti su na državnom prvenstvu u Brčkom godinu dana bili brončani.[2] Trenutačno se natječe se u Prvoj ligi FBiH - skupina jug. Sezonu 2015./16. klub je završio na sedmom mjestu od deset ekipa.

Međugorci organiziraju Međunarodni rukometni turnir za mlađe uzraste „Stanko Sivrić”.[2]

Jedno vrijeme djelovala je ženska ekipa pod nazivom HŽRK Međugorje.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Rukometni savez Herceg-BosneArhivirana inačica izvorne stranice od 7. rujna 2017. (Wayback Machine) Profil kluba (pristupljeno 25. lipnja 2017.)
  2. a b Brotnjo-Sport.infoArhivirana inačica izvorne stranice od 15. studenoga 2018. (Wayback Machine) Rukometni klub „Međugorje“ (pristupljeno 14. studenoga 2018.)
  3. Rukometni savez Herceg-BosneArhivirana inačica izvorne stranice od 3. veljače 2018. (Wayback Machine) Adresar klubova (pristupljeno 25. lipnja 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]