Hannah Szenes

Izvor: Wikipedija
Hannah Szenes

Hannah Szenes (hebrejski: חנה סנש, mađarski: Szenes Hanna; Budimpešta, 17. srpnja 1921.Budimpešta, 7. studenog 1944.) bila je židovska pjesnikinja i padobranka koja je sudjelovala u antinacističkom otporu tijekom Drugog svjetskog rata. U Izraelu je nacionalni heroj.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Mađarskoj i emigrirala u Palestini ujesen 1939. za vrijeme britanskog mandata. Studirala je na poljoprivrednoj školi i živjela je u kibucu. Bojala se za majku koja je ostala u Budimpešti, stoga je odlučila vratiti se u Mađarsku. Bila je sudionik u posebnim padobranskim misijama, a obučavala je i britanske vojnike. Kasnije u ožujku 1944. spušta se padobranom u Jugoslaviju. Cilj joj je pomoći savezničkim polotima europskih Židova i antinacistima.[2]

Nakon nekoliko mjeseci provedenih s jugoslavenskim partizanima, prelazi mađarsku granicu. Uskoro je uhvaćena, a zatim zatvorena i mučena zbog svog radioodašiljača. U listopadu 1944. suđeno joj je za veleizdaju, a pogubljena je mjesec dana kasnije. Nakon rata njezini ostaci su preneseni iz Budimpešte u Izrael, pokopana je u Jeruzalemu. Njezin dnevnik i pjesme su objavljeni nakon rata.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Matheson, Lister M. (2011). Icons of the Middle Ages: Rulers, Writers, Rebels, and Saints. Santa Barbara: Greenwood. pp. 447. ISBN 978-0-313-34080-2.
  2. Baumel-Schwartz, Judith Tydor (2010). The World War II Parachutists and the Making of Israeli Collective Memory. Madison: University of Wisconsin Press. pp. ix. ISBN 978-0299234843.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hannah Szenes