Haris Silajdžić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Haris Silajdžić

Haris Silajdžić (Breza, 1. rujna 1945.) je bosanskohercegovački političar i član Predsjedništva te zemlje.

Sin je hadži hafiza Kamila ef. Silajdžića.

Doktor je povijesnih znanosti, a radio je kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te drži predavanja na sveučilištima širom svijeta, između ostaloga i na prestižnom Harvardu, te još nekoliko američkih fakulteta.

Obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.-1993). te bio je Predsjednikom Vlade RBiH, među ostalim i za vrijeme rata u toj zemlji. Uz pokojnog predsjednika Izetbegovića, podnio je najveći teret ratnog liderstva napadnute i dobrim dijelom okupirane zemlje. Od 1997. godine obavljao je dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH.

Izabran je za profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1996. i na Cornell Unirvesity Ithaca, u New Yorku-1998.

Uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a pogotovo u nekadašnjoj američkoj administraciji pod rukovodstvom demokrata. Govori nekoliko jezika.

Osnivač je Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju, magistrirao je i doktorirao u Prištini.

Nikada nije bio članom Saveza komunista, ali jest Stranke demokratske akcije.

Bošnjačkim članom predsjednivštva BIH bio je od 6. studenog 2006. do 10. studenog 2010..Zamijenio ga je Bakir Izetbegović

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Haris Silajdžić