Harry, vojvoda od Sussexa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Harry, princ Walesa)
Princ Harry
vojvoda od Sussexa
Supruga Meghan Markle
Djeca Archie Mountbatten-Windsor
Puno ime Henry Charles Albert David
Dinastija Windsor
Otac Karlo III., kralj Ujedinjenog Kraljevstva
Majka Diana Spencer
Rođenje 15. rujna 1984., London
Vjera anglikanac

Princ Henry, vojvoda od Sussexa, prethodno poznat kao princ Harry Velški (Henrik Karlo Albert David, engl. Henry Charles Albert David; London, 15. rujna 1984.), obično znan kao princ Harry,[1] mlađi je sin Charlesa, princa od Walesa i preminule lady Diane, te četvrti unuk kraljice Elizabete II. i princa Filipa, vojvode Edinburgha. Prema tome, peti je u redu sukcesije (nakon starijeg brata, i troje nećaka) na prijestolju šesnaest neovisnih suverenih država poznatih kao krunske zemlje Commonwealtha: Ujedinjene Kraljevine, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Jamajke, Barbadosa, Bahama, Grenade, Papue Nove Gvineje, Solomonskih Otoka, Tuvalua, Svete Lucije, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Antigve i Barbude, te Svetog Kristofora i Nevisa. Posljedično tome, on je također treći u redu, nakon svojeg oca, starijeg brata, na položaju vrhovnog guvernera Engleske crkve. Dana 19. svibnja 2018. godine vjenčao se s američkom glumicom Meghan Markle.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se kao mlađi sin prijestolonasljednika, princa Charlesa od Walesa i lady Diane. Pohađao je niz privatnih škola, poput svog starijeg brata Williama, nakon čega je upisao koledž Eton. Diplomirao je 2003. godine, nakon čega je posjetio Argentinu i Afriku te je sudjelovao u javnom i humanitarnom radu u Australiji i Lesotu. Nije se upisao na fakultet, nego je 2005. godine upisao vojnu akademiju Sandhurst. Sudjelovao je u vojnoj misiji u Afganistanu, od prosinca 2007. godine do veljače 2008. godine, a iskustvo je ponovio 2012.2013. godine, kada je ponovno sudjelovao u Afganistanu, kao vojni pilot helikoptera. Vojnu službu je napustio 2015. godine, s činom satnika.

Kao mladić bio je izložen velikom medijskom interesu te bi se povremeno nalazio u središtu skandala, kao što je bilo u siječnju 2005. godine, kada se pojavio na zabavi odjeven u nacističku odoru ukrašenu kukastim križem.

Dana 19. svibnja 2018., dobio je naslov vojvode od Sussexa, nakon čega se vjenčao s američkom glumicom Meghan Markle, s kojom je 6. svibnja 2019. godine, dobio sina Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora.

Titule i adrese[uredi | uredi kôd]

Prinčeva puna titula i adresa glasi: Njegova kraljevska Visost princ Henrik Karlo Albert David ,vojvoda od Sussexa. Kao britanski princ, Harry nema prezimena, no kao što je u slučaju s drugim unucima Elizabete II. u muškoj liniji, on rabi ime područja nad kojim njegov otac nosi titulu, tj. Wales. Prošli presedan je takav da se prezimena izbacuju iz uporabe u odrasloj dobi nakon čega se rabi sama titula ili Mountbatten-Windsor ako je to potrebno.[2][3] Princ Harry ipak nastavlja rabiti Wales kao svoje prezime za vojne svrhe pa je poznat kao kapetan Harry Wales u tom kontekstu.[4] Ako njegov otac naslijedi prijestolje, bit će poznat kao Njegova Kraljevska Visost princ Henrik. Tradicionalno, članovi britanske kraljevske obitelji u muškoj liniji stječu vojvodinu nekoliko sati prije svoje ženidbe, a najrecentniji slučaj je princ Vilim Velški koji je postao vojvoda Cambridgea.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prince Harry. The Official Website of the British Monarchy (engleski). Pristupljeno 10. kolovoza 2009.
  2. The Royal Family > Titles and Succession > Royal Family Name (engleski). Buckinghamska palača. Pristupljeno 15. listopada 2008.
  3. Frequently Asked Questions for alt.talk.royalty > British royalty and nobility (engleski). heraldica.org. Pristupljeno 12. listopada 2008.
  4. Nikkhah, Roya. 17. travnja 2011. Prince Harry promoted to captain in Army. The Telegraph (engleski). Pristupljeno 12. lipnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi princ Henrik Velški