Herning

Koordinate: 56°15′N 8°55′E / 56.250°N 8.917°E / 56.250; 8.917
Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Herning. Za druga značenja pogledajte Herning (razdvojba).
Herning
Herning
Panorama Herninga
Panorama Herninga
Panorama Herninga
Grb Herninga
Grb
Koordinate: 56°15′N 8°55′E / 56.250°N 8.917°E / 56.250; 8.917
Država Danska
Regija Središnji Jylland
Općina Herning
Vlast
 - Vrsta Demokracija
 - Gradonačelnik Lars Krarup
Površina
 - Ukupna 1,323.5 km2
Stanovništvo (1. siječanj 2012.)
 - Grad 46.873
Vremenska zona CET (UTC+1)
 - Ljeto (DST) CEST (UTC+2)
Službena stranica www.herning.dk
Zemljovid
Herning na zemljovidu Danske
Herning
Herning

Herning je grad u Danskoj, u regiji Središnji Jylland (dan. Midtjylland). Glavni je grad općine Herning. Herning ima 46 873 stanovnika, što ga čini 11. najnaseljenijim urbanim područjem u Danskoj, računajući predgrađa Tjørring, Snejbjerg, Lind, Birk, Hammerum i Gjellerup.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Herning se prvi put spominje 1579. godine, no imao je status sela sve do oko 1800. godine. U to je vrijeme naglo rastao broj stanovnika, pa su se tu ljudi naseljavali zbog povoljnog položaja za razvoj poljoprivrede, kakav je i u većini Danske. Herning je zahvaljujući tome postao trgovačko središte područja u kojem se nalazi. Nakon nekog vremena, Herning je postao poznat po svojoj tekstilnoj industriji. Ta se industrija iz Herninga prenijela i izvan Herninga, tako da i okrug Herninga također ima razvijenu tekstilnu industriju. To je nekoć bila glavna ekonomska aktivnost Herninga, dok danas ima mnogo zastupljenih i razvijenih industrija. Herning je postao trgovačkim gradom 1913. godine, što mu je službeno dalo status grada. Dva puta je bio nagrađen nagradom najboljeg danskog grada u godini: 1965. i 2003.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Herning se nalazi u središtu poluotoka Jyllanda, u unutrašnjosti Danske. Prostire se na nadmorskoj visini od 40 do 55 metara. Nalazi se u sjevernom umjerenom pojasu. Reljef je nizinski. Na klimu Herninga utječe i Golfska struja, koja stiže sa zapada. Herning nije na obali mora, a u blizini grada nema ni rijeke, već se građani koriste jezercima blizu Herninga, što za vodoopskrbu, što za turizam.

Šport[uredi | uredi kôd]

Nogomet[uredi | uredi kôd]

FC Midtjylland je nogometni klub koji igra u 1. danskoj ligi. Nastao je spajanjem dvaju klubova: Herning Fremad i Ikast FS.

Hokej[uredi | uredi kôd]

Herning Blue Fox je profesionalni hokejaški klub koji igra prvoj danskoj hokejaškoj ligi. Vrlo je uspješan: osvojio je dansku ligu 16 puta.

Biciklizam[uredi | uredi kôd]

Velika nagrada Herninga je profesionalna biciklistička utrka koja se svake godine održava u Herningu. 2012. je godine utrka Giro d'Italia započela u Herningu. Također, Bjarne Riis, jedini Danac koji je osvojio Tour de France, rođen je u Herningu.

Stolni tenis[uredi | uredi kôd]

Europsko prvenstvo u stolnom tenisu se 2012. godine održalo u Herningu.

Prijevoz[uredi | uredi kôd]

Oko Herninga se nalazi mnogo autocesti:

Također, Herning ima zračnu luku.

Poznati stanovnici općine[uredi | uredi kôd]