Hesperosaurus

Izvor: Wikipedija
Hesperosaurus
Umjetnički prikazHesperosaurusa
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila
Kasna jura
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Nadred:Dinosauria
Red:Ornithischia
Podred:Stegosauria
Porodica:Stegosauridae
Potporodica:Stegosaurinae
Rod:Hesperosaurus
Carpenter, Miles & Cloward, 2001.
Vrsta:H. mjosi
Carpenter, Miles & Cloward, 2001.
Baze podataka

Hesperosaurus ("zapadni gušter", od grč. ἕσπερο-/hespero- "zapadni" i σαυρος/saurus "gušter") bio je dinosaur biljojed koji je živio od razdoblja kimmeridgija do razdoblja tithonija jurske epohe (prije oko 150 milijuna godina), a njegovi fosili pronađeni su u saveznoj državi Wyoming u Sjedinjenim Američkim Državama. Pripada starijem dijelu formacije Morrison, pa je nešto stariji od ostalih stegosaura iz Morrisona.

Hesperosaurus je bio tip stegosaurida i imao je ploče na leđima i četiri bodlje na repu. Ploče na leđima nisu bile tako visoke, ali su bile duže, nego kod njegovog srodnika Stegosaurusa. Imao je kraću, širu lubanju od Stegosaurusa i izgleda da je u najbližem srodstvu s rodom Dacentrurus.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Kostur Hesperosaurusa

Hesperosaurus je dosezao dužinu od 5 do 6 metara, ali treba naglasiti da je jedini pronađeni primjerak bila neodrasla jedinka. Kao i svi stegosauri, imao je dvostruki red koštanih ploča duž leđa. Te koštane ploče bile su, u odnosu na ploče kod Stegosaurusa, izduženije i ovalne. Na kraju repa imao je dva para dugih, šiljastih bodlji. Udovi ovog roda nisu pronađeni, ali lubanja je bila nešto kraća i šira nego kod ostalih stegosaura. Hesperosaurus je, kao i ostali stegosauri, imao malene zube, prilagođene ishrani biljem.

Otkriće i vrste[uredi | uredi kôd]

Kenneth Carpenter i kolege opisali su rod Hesperosaurus 2001. godine, a dobio je naziv zato što je pronađen na jednoj lokaciji na zapadu SAD-a. Pronađena je potpuna lubanja i veći dio kostura. Jedina poznata vrsta je Hesperosaurus mjosi, koja je otkrivena u stratigrafskoj zoni 1 formacije Morrison.[1]

Susannah Maidment i kolege su 2008. predložili da bi se Hesperosaurus trebao smatrati sinonimom roda Stegosaurus, dok bi se H. mjosi trebao nazvati Stegosaurus mjosi.[2]

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Carpenter K, Miles CA, Cloward K. 2001. New Primitive Stegosaur from the Morrison Formation, Wyoming. Carpenter, Kenneth(ed) (ur.). The Armored Dinosaurs. Indiana University Press. str. str. 55. - 75. ISBN 0-253-33964-2CS1 održavanje: više imena: authors list (link) CS1 održavanje: dodatni tekst: editors list (link)
  1. Foster, J. (2007). "Appendix." Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. str. 327. – 329.
  2. Maidment, Susannah C.R.; Norman, David B.; Barrett, Paul M.; Upchurch, Paul. 2008. Systematics and phylogeny of Stegosauria (Dinosauria: Ornithischia). Journal of Systematic Palaeontology. 6 (4): str. 367. – 407. doi:10.1017/S1477201908002459

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]