Hitler: Konačni pad

Izvor: Wikipedija
Hitler: Konačni pad
Naslov izvornika
Der Untergang
RedateljOliver Hirschbiegel
ProducentBernd Eichinger
ScenaristJoachim Fest
Bernd Eichinger
Traudl Junge
Melissa Müller
Glavne ulogeBruno Ganz
Alexandra Maria Lara
Corinna Harfouch
Ulrich Matthes
Juliane Köhler
GlazbaStephan Zacharias
SnimateljRainer Klausmann
MontažaHans Funck
DistributerConstantin Film
Godina izdanja2004.
Trajanje156 minuta
Država Njemačka
Jeziknjemački
Portal o filmu

Hitler: Konačni pad (njem.: Der Untergang) je njemačko-austrijska drama, koja prikazuje posljednjih 12 dana Hitlerova života i zadnje dane Trećeg Reicha. Film je režirao Oliver Hirschbiegel, a scenarist je Bernd Eichinger. Scenarij se temeljio na knjigama:

  • Unutar Hitlerova bunkera (Inside of Hitler's bunker) (autor: Joachim Fest)
  • Do zadnjega sata (Until the Final Hour)
  • Memoari Traudl Junge, jedne od Hitlerovih tajnica
  • Hitlerovi posljednji dani (Hitler's Last Days) (autor Gerhardt Boldt)
  • Das Notlazarett Unter Der Reichskanzlei: Ein Arzt Erlebt Hitlers Ende in Berlin (memoari) (autor Ernst-Günther Schenck)
  • Soldat: Odsjaji njemačkog vojnika, 1936. – 1949. (memoari) (autor Siegfried Knappe).

Sažetak[uredi | uredi kôd]

Početkom 21. stoljeća, godine 2001., 81. godišnja Traudl Junge pred kamerama priča o svojoj ulozi koju je doživjela u mladosti za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je radila kao Hitlerova osobna tajnica. 1942. godine 22. godišnja Traudl Junge (Alexandra Maria Lara) iz Münchena s još četiri djevojke stiže u stožer vođe Trećeg Reicha Adolfa Hitlera (Bruno Ganz). Nacistički vođa, naime, bira svoju tajnicu i to mora biti osoba od najvećeg povjerenja. Privučen njezinom ljupkošću i uljudnošću, Hitler se odluči upravo za Traudl koja odmah počne s radom. 1945. godine, 3 godine poslije Berlin je u ruševinama i pitanje je dana kada će u njega umarširati sovjetske postrojbe. Adolf Hitler s Evom Braun (Juliane Köhler) i nekolicinom najbližih suradnika među kojima je i Joseph Goebbels (Ulrich Matthes) živi u bunkeru ne odustajući od planova o ratnoj pobjedi i obnovi Berlina po zamislima arhitekta Alberta Speera (Heino Ferch).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Hitler: Konačni pad koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.