Homer Simpson

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Homer J. Simpson)
Likovi iz Simpsona
'Homer J. Simpson'
Spol muškarac
Boja kose ćelav, nekada smeđa
Posao inspektor za sigurnost u nuklearnoj elektrani
Rođaci majka, otac, supruga, djeca, polubrat
Prvo pojavljivanje Good Night
Glas glumca Dan Castellaneta

Homer J. Simpson imaginarni je lik iz crtane TV serije Simpsoni. Glas mu posuđuje Dan Castellaneta. suprug je Marjorie "Marge" Bouvier Simpson i otac troje djece: Bartholomew Jo-Jo "Bart" Simpson, najstarije dijete, Lisa Marie Simpson, srednje dijete i Margaret "Maggie" Simpson, najmlađe dijete. Živi u Springfieldu, imaginarnom gradu, iako gradova s tim nazivom postoji dvadesetak u SAD-u.

Posao i prijatelji[uredi | uredi kôd]

Homer J. Simpson zaposlen je u Springfieldskoj nuklearnoj elektrani Montogmerya Burnsa kao nuklearni radnik, dok na poslu najčešće jede, spava i pije pivo. Najbolji su mu prijatelji Moe, vlasnik popularnog bara u Springfieldu, Carl i Lenny, dvojica homoseksualaca i Ned Flanders, susjed koji se zbog svoje čvrste vjere nalazi na meti svih u Springfieldu.

Homer Simpson je poznat po svojoj izreci: D'oh, a na izboru 50 omiljenih animiranih likova jednog američkog magazina nalazi se na 2. mjestu.

Mladost[uredi | uredi kôd]

Homer je pobjegao od roditelja, a majku je upoznao tek kao odrastao čovjek. Već tad je lijen i nepristojan. U jednoj epizodi otkrivamo da je Marge upoznao s 10 godina, ali nije znao da je to ona. Upoznaje je dok je ona studirala novinarstvo, ali je od tog studija odustala zbog ljubavi.