Homofobija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Homofob)

Homofobija (od grč. homós što znači isti, jednako i phóbos što znači strah) je termin koji označuje različite negativne stavove i osjećaje prema homoseksualnim osobama i osobama koje su percipirane kao homoseksualne, a što uključuje strah, averziju, predrasude, mržnju i slično.[1][2][3]

Termin "homofobija" koristi se u različitim pravnim dokumentima, prije svega u aktima koje donose tijela Europskog parlamenta, od kojih je vjerojatno najznačajnija Rezolucija Europskog parlamenta o borbi protiv homofobije u Europi iz 2012. god.[4]

Djelovanjem organizacija za prava LGBT osoba u razdoblju nakon II. svjetskog rata, te podrškom koju su pružili mnogi članovi znanstvene zajednice, medijski i politički radnici, stav prema homoseksualnosti je u zemljama zapadnog civilizacijskog kruga uvelike modificiran.

Postoje kritike samog termina "homofobija", najčešće zbog riječi -fobija koja se koristi za označavanje straha od nečega. Predloženi su razni alternativni termini koji bi bolje opisivali pojavu opisanu terminom "homofobija" ili koji ne uključuju riječ fobija.

Vrste homofobije[uredi | uredi kôd]

Institucionalizirana homofobija[uredi | uredi kôd]

Institucionalizirana homofobija je termin kojim se opisuju "brojni načini kojima vlada, poslovni sektor, vjerske i strukovne organizacije sistematski diskriminiraju na temelju seksualne orijentacije ili identiteta".[5] Nakon što je ruska Duma (donji dom parlamenta) 2013. godine s 436 glasova "za" i niti jednim glasom "protiv" izglasala zakon kojim se zabranjuje tzv. "homoseksualna propaganda", Human Rights Watch je tu instituciju optužio za homofobiju.[6] Vrlo uspješni holivudski glumci i deklarirani homoseksualci, Rupert Everett i Richard Chamberlain, 2010. godine optužili su cjelokupnu filmsku industriju u Holywoodu za institucionalnu homofobiju.[7]

Državno-podržana homofobija[uredi | uredi kôd]

Ilegalnost istospolnih seksualnih aktivnosti:

██ Smrtna kazna

██ Kazna i do doživotnog zatvora

██ Zatvorska kazna

██ Kazne su propisane, ali ne i provođene

Državno-podržana homofobija uključuje kriminalizaciju i kažnjavanje homoseksualnosti, kao i govor mržnje državnih službenika usmjeren prema LGBT osobama. Primjerima institucionalizirane homofobije smatraju se zakoni u 74 država svijeta koji kriminaliziraju homoseksualnost.

U Velikoj Britaniji je do 1967. godine bila za prakticiranje homoseksualnih čina predviđena (te nerijetko i primjenjivana) zatvorska kazna do 10 godina zatvora; u bivšoj britanskoj koloniji (do 1960. god.) Nigeriji, homoseksualnost je i danas kazneno djelo, a od 2013. godine je za organiziranje grupa koje bi se zalagale za ljudska prava LGBT osoba predviđene kazne do čak 14 godina zatvora.[8] Slični zakoni postoje danas u velikom dijelu svijeta.

Stavovi religija[uredi | uredi kôd]

Mnoge svjetske religije sadrže učenja koja se protive homoseksualnosti, dok druge imaju ambivalentne i neutralne odnose prema njoj ili ju smatraju trećim rodom.[9][10] Unutar religija koje se u pravilu protive homoseksualnosti mogu se pojaviti religijske denominacije koje ju prihvaćaju ili čak provode istospolne brakove.[11][12][13]

Kršćanstvo i Biblija[uredi | uredi kôd]

Biblija, posebno Stari zavjet, sadrži ulomke koji se uglavnom interpretiraju kao osuđivanje homoseksualnosti. Kršćani i Židovi često citiraju takve ulomke kao argument protiv homoseksualnosti, istospolnog braka i sličnih tema, iako je povijesni kontekst i interpretacija istih kompleksna. Primjeri takvih ulomaka su priča o uništenju Sodome i Gomore i 22. redak osamnaestog poglavlja Levitskog zakonika ("Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota."). Akademske debate o interpretaciji tih i sličnih ulomaka često se fokusiraju na njihovo smještanje unutar odgovarajućeg povijesnog konteksta.

Službeno učenje Katoličke crkve jest da se homoseksualno ponašanje ne smije izražavati.[14]

Islam i šerijat[uredi | uredi kôd]

U nekim je slučajevima razlika između religijske i državno-podržane homofobije nejasna. Primjer toga su teritoriji pod islamskim autoritetom. Sve velike islamske sekte zabranjuju homoseksualnost. Prema šerijatskom pravu homoseksualnost je zločin i takvim se smatra u većini muslimanskih država.[15][16] Na primjer, u Afganistanu homoseksualnost je kažnjiva smrtnom kaznom pod talibanskom vlašću.

Društvena homofobija[uredi | uredi kôd]

Kulturalna, kolektivna ili društvena homofobija se odnosi na društvene norme i standarde koji diktiraju uvjerenje kako je biti heteroseksualan bolje ili moralnije nego biti lezbijke, gejevi i biseksualke/ci te da svatko jest ili bi trebao biti heteroseksualan. Za kulturalnu homofobiju koristi se i naziv heteroseksizam.

Internalizirana homofobija[uredi | uredi kôd]

Internalizirana homofobija odnosi se na negativnu percepciju, predrasude i neprihvaćanje vlastite seksualnosti homoseksualne osobe.[17][18]

Povezani termini[uredi | uredi kôd]

Homofobija i žene[uredi | uredi kôd]

Društvenu osudu lezbijstva u povijesnim izvorima ne nalazimo, u principu stoga što je prakticiranje seksualnog čina između dvije žene bilo rijetko, a povijesna društva rijetko su bila upoznata sa ženskom homoseksualnošću, te su često odbacivali mogućnost postojanja te vrste seksualnosti ili njenu valjanost. Nakon što je heteroseksualni dio stanovništva postao svjestan postojanja lezbijske zajednice, na njega se po analogiji širio stav koji je odranije postojao prema muškoj homoseksualnosti.[nedostaje izvor]

Kritike termina i njegova značenja[uredi | uredi kôd]

Alternativni termini[uredi | uredi kôd]

Predloženi su razni alternativni termini za opisivanje predrasuda i diskriminacije LGBT osoba koji bolje opisuju pojavu ili ne uključuju riječ "fobija".[21]

Pristrano korištenje termina[uredi | uredi kôd]

Neki kritičari termina "homofobija" često prigovaraju da je sam termin politička etiketa kojom se nastoji diskreditirati političke protivnike i/ili argumentiraju da psihološka i psihijatrijska struka ne poznaju psihičku bolest s takvim nazivom, te da se kod ljudi nesklonih homoseksualcima ne vidi nikakvog straha od homoseksualaca - što bi bio preduvjet da se govori o fobiji.[22][23] Vodeća svjetska novinska agencija "Associated Press" 2012. godine je predložila svojim suradnicima prestanak korištenja riječi "fobija" u "političkom i društvenom kontekstu", što dovodi do smanjenja korištenja termina kao što su "homofobija" i "islamofobija" u AP-ovim publikacijama. Kao neutralniju alternativu, AP je predložio termin "anti-gay".[24][25]

Saborska zastupnica Marijana Petir je dobila 'titulu' "homofoba" 2011. godine, nakon što je njenom zaslugom iz saborske procedure povučen prijedlog Zakona o vodama koji bi omogućio njihovu privatizaciju, a ne 2008. kada je glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije.[26]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. homophobia. Dictionary.com. Dictionary.com. 2008. Pristupljeno 29. siječnja 2008.
  2. [1] European Parliament resolution on homophobia in Europe"
  3. [2][neaktivna poveznica] Merriam-Webster Online: Homophobia
  4. [3] Rezolucija Europskog parlamenta o borbi protiv homofobije u Europi od 24.5.2012.
  5. [4] "Homophobia in the Church: Why I would break the law in support of LGBT people", Ian Stubbs za "The Independent" 24.9.2012.
  6. [5] "Russia: Drop Homophobic Law", HRW 11.6.2013
  7. [6] "Rupert Everett, Richard Chamberlain Bash 'Homophobic' Hollywood" Sheila Marikar za ABC news 20.12.2010.
  8. [7]Arhivirana inačica izvorne stranice od 7. lipnja 2013. (Wayback Machine) članak AP, prema CBSnews 30.5.2013.
  9. Homosexuality and Religion. UCSB SexInfo (engleski). Sveučilište Kalifornije, Santa Barbara. 17. veljače 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. lipnja 2019. Pristupljeno 1. rujna 2017.
  10. Stances of Faiths on LGBTQ Issues: Hinduism. Human Rights Campaign (engleski). 10. lipnja 2015. Pristupljeno 1. rujna 2017.
  11. David Masci i Michael Lipka. 21. prosinca 2015. Where Christian churches, other religions stand on gay marriage. Pew Research Center (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  12. Feeney, Nolan. 18. ožujka 2015. 3 Other Christian Denominations That Allow Gay Marriage. Time.com (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  13. Most Mainline Protestants Say Society Should Accept Homosexuality. Pew Research Center (engleski). 19. ožujka 2009. Pristupljeno 1. rujna 2017.
  14. Stances of Faiths on LGBTQ Issues: Roman Catholic Church. Human Rights Campaign (engleski). 9. svibnja 2015. Pristupljeno 1. rujna 2017.
  15. Akyol, Mustafa. 28. srpnja 2015. What Does Islam Say About Being Gay?. The New York Times (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  16. Pillalamarri, Akhilesh. 15. lipnja 2016. Afghanistan's Love-Hate Relationship With Homosexuality. The Diplomat (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  17. David M. Frost i Ilan H. Meyer. 1. siječnja 2010. Internalized Homophobia and Relationship Quality among Lesbians, Gay Men, and Bisexuals. National Center for Biotechnology Information, U.S. National Library of Medicine (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  18. Herek, Gregory. Assessing Internalized Sexual Stigma ("Internalized Homophobia") in Sexual Minority Adults. University of California, Davis (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  19. [8]Arhivirana inačica izvorne stranice od 15. lipnja 2013. (Wayback Machine) "Saborom vladaju heteroseksisti, homofobi tek iznimka", O. Obad za "Jutarnji list", prema H-ALTER, 3.12.2007.
  20. [9]Arhivirana inačica izvorne stranice od 9. lipnja 2013. (Wayback Machine) "Heterofobija", S. Šantić za queer.hr 3.12.2010.
  21. Williamson, Iain R. 1. veljače 2000. Internalized homophobia and health issues affecting lesbians and gay men. Oxford Academic (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  22. [10]Arhivirana inačica izvorne stranice od 28. prosinca 2012. (Wayback Machine), A. Peruško za katolik.hr
  23. [11]Arhivirana inačica izvorne stranice od 14. lipnja 2013. (Wayback Machine) I. Ramić za abcportal.info
  24. Rainey, James. 28. studenoga 2012. No more 'homophobia'? AP raises the question. Los Angeles Times (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2012.
  25. Cashman, Holly R. 12. rujna 2012. On 'Anti-Gay' and 'Heterosexism' in the Wake of the AP's Ban on 'Homophobia'. HuffPost (engleski). Pristupljeno 1. rujna 2017.
  26. Moj je glas bio presudan na tijelima na kojima se odlučuje kako bi se srušio Zakon o vodama kojem je cilj bila privatizacija Hrvatskih voda, nakon čega je povučen iz saborske procedure. Tada se je moj život ozbiljno zakomplicirao jer sam dirnula u interese grupe ljudi koji su iznimno moćni. Podsjetit ću da sam upravo tada, 2011. godine kada sam srušila taj zakon, proglašena homofobom, a ne 2008. godine kada sam glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, premda to LGBT skupine navode kao razlog. Političari, poduzetnici i oni treći koji upravljaju s te prve dvije skupine ostali su bez velike zarade na privatizaciji Hrvatskih voda pa su si dali truda da me diskreditiraju na sve moguće načine i unište mi političku karijeru. Nisu bili svjesni da se ja politikom ne bavim zbog karijere već zbog općeg dobra. No, nisu štedjeli novca da me diskreditiraju u medijima, da plaćaju predizborne aktivnosti mojim političkim suparnicima, da me pokušaju zastrašiti, da mi zalijepe etiketu.
    ~ iz intervjua Totalitarističku politiku u Hrvatskoj podržavaju mediji

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Homofobija