Horst von der Planitz

Izvor: Wikipedija
Horst von der Planitz
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 11. kolovoza 1859.
Mjesto rođenja Dresden, Saska
Datum smrti 9. lipnja 1941.
Mjesto smrti Dresden, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Karl Eugen Horst Edler
von der Planitz
Supruga Hertha von Funke
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1877.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Prva bitka na Marni
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 32. pješačka divizija
XII. korpus
XXV. pričuvni korpus
XII. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Karl Eugen Horst Edler von der Planitz (Dresden, 11. kolovoza 1859.Dresden, 9. lipnja 1941.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 32. pješačkom divizijom, te XII., XXV. pričuvnim i XII. pričuvnim korpusom na Zapadnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Horst von der Planitz rođen je 11. kolovoza 1859. u Dresdenu. U sasku vojsku stupio je 1877. godine služeći u 108. pješačkoj pukovniji. U ožujku 1878. promaknut je u čin poručnika, nakon čega je premješten na službu u 105. pješačku pukovniju. Čin satnika dostiže u svibnju 1891., nakon čega pohađa Prusku vojnu akademiju u Berlinu. U travnju 1898. unaprijeđen je u bojnika, da bi potom služio u Glavnom stožeru. Od 1904. radi kao načelnik odjela u saskom ministarstvu rata u kojem se nalazi do siječnja 1906. kada je premješten u 108. pješačku pukovniju. U međuvremenu je, u rujnu 1903., promaknut u čin potpukovnika, a u rujnu 1905. u čin pukovnika.

Von der Planitz je u ožujku 1910. promaknut u čin general bojnika, te imenovan zapovjednikom 46. pješačke brigade. U rujnu 1911. imenovan je načelnikom stožera Kraljevske saske vojske koju dužnost obnaša do ožujka 1913. kada postaje zapovjednikom 32. pješačke divizije smještene u Bautzenu. Na čelu navedene divizije dočekuje i početak Prvog svjetskog rata. U međuvremenu je, u ožujku 1913., promaknut u čin general poručnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 32. pješačka divizija nalazila se u sastavu 3. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao Max von Hausen. Zapovijedajući navedenom divizijom von der Planitz sudjeluje u okupaciji Luksemburga, te potom u Prvoj bitci na Marni. Nakon toga divizija se nalazila na relativno mirnom dijelu bojišta, te tijekom 1915. nije sudjelovala u značajnijim borbama.

U travnju 1916. Planitz preuzima zapovjedništvo nad XII. korpusom zamijenivši na tom mjestu Karla Ludwiga d'Elsu koji je postao zapovjednikom Armijskog odjela A. U travnju 1917. promaknut je u generala pješaštva, dok je 20. svibnja 1917. odlikovan ordenom Pour le Mérite. U ljeto te godine von der Planitz se razbolio, te se zbog bolesti nalazio određeno vrijeme na dopustu. Nakon što mu se zdravstveno stanje poboljšalo, u studenom 1917. je imenovan zapovjednikom XXV. pričuvnog korpusa. Navedenim korpusom zapovijeda međutim, svega mjesec dana jer je već u prosincu imenovan zapovjednikom XII. pričuvnog korpusa zamijenivši na tom mjestu Hansa von Kirchbacha. Zbog lošeg zdravlja Planitz je u srpnju 1918. zatražio da ga se razriješi dužnosti zapovjednika čemu mu je i udovoljeno.

Grob Horsta von der Platinza na groblju Loschwitzer u Dresdenu

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata von der Planitz se ponovno oženio. Naime, njegova prva žena Marga von Koppenfels je preminula u ljeto 1917. godine, a jednako tako je umro i njihov sin Karl koji je poginuo u borbama na početku Prvog svjetskog rata. Planitz je tako u rujnu 1922. sklopio drugi brak s Herthom von Funke.

Horst von der Planitz preminuo je 9. lipnja 1941. godine u 82. godini života u Dresdenu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Horst von der Planitz na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Horst von der Planitz na stranici Deutschland14-18.de