Hrvatska elektroprivreda

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Zgrada HEP-a u Vukovarskoj ulici, Zagreb.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) hrvatska je nacionalna elektroenergetska tvrtka, koja se više od jednog stoljeća bavi proizvodnjom, prijenosom i distribucijom električne energije, a u posljednjih nekoliko desetljeća i opskrbom kupaca toplinom i distribucijom plina. U vlasništvu je hrvatske države. Hrvatska elektroprivreda organizirana je u obliku koncerna kao grupacija povezanih društava u HEP grupu. HEP grupa je prema godišnjem prihodu treća tvrtka u Hrvatskoj s 10,82 milijarde kuna u 2007. godini, a zapošljava 14 200 radnika.[nedostaje izvor]

Proizvodnja[uredi VE | uredi]

HEP grupa raspolaže sa 4.000 MW instalirane snage za proizvodnju električne energije i 974 MW snage za proizvodnju topline. HEP upravlja i s 25 hidroelektrana i osam termoelektrana. HEP je suvlasnik i Nuklearne elektrane Krško u Sloveniji. Iz postojećih izvora (uz NE Krško i TE Plomin) u hrvatskom elektroenergetskom sustavu moguće je proizvesti približno 14,5 TWh električne energije, a za pokrivanje ukupne godišnje potrebe kupaca u Hrvatskoj iz uvoza se nabavlja daljnjih 2 TWh.

HEP Proizvodnja proizvodi električnu energiju u 25 hidroelektrana organiziranih u tri proizvodna područja (Sjever, Zapad, Jug), u samostalnom pogonu HE Dubrovnik, te u 4 termoelektrane, a u tri termoelektrane-toplane se u spojenim proizvodnim procesima proizvodi električna i toplinska energija.

Iz postojećih izvora HEP proizvodi 9 801 GWh električne energije te 2 255 GWh topline. U 2007. godini, hidroelektrane HEP Proizvodnje proizvele su 5.979 GWh, a termoelektrane 3.860 GWh. U TE Plomin 2 je proizvedeno 1.403 GWh.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]