Hrvatska pošta

Izvor: Wikipedija
»Hrvatska pošta« preusmjerava ovamo. Za ostala značenja, pogledajte Hrvatska pošta (razdvojba).
HP - Hrvatska pošta d.d.
Vrsta Dioničko društvo
Osnovana 1. siječnja 1999.
Osnivač(i) Republika Hrvatska
Sjedište Poštanska ulica 9, 10410 Velika Gorica
Zagreb , Hrvatska
Ključne osobe Članovi Uprave: Ivana Mrkonjić, Siniša Šukunda, Hrvoje Parlov[1]
Predsjednik Ivan Čulo[1]
Pokriveno područje Republika Hrvatska
Proizvodi Poštanske usluge, financijske usluge, poslovna rješenja
Usluge Univerzalne poštanske usluge
Prihod 1,706 mlrd. Kn (2020.)
Operativni prihod 39,6 mil. Kn (2020.)
Neto dobit 31,8 mil. Kn (2020.)
Broj zaposlenih 9529 (2022.)[2]
Divizije Divizija pošta, Divizija mreža, Divizija ekspres, Divizija podrška[2]
Vlasnik Republika Hrvatska
Web stranica posta.hr

HP-Hrvatska pošta d.d., osnovana 1999. godine, je dioničko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske koje obavlja poštanski i platni promet. Nacionalni je poštanski operator Republike Hrvatske te ima vodeću poziciju na tržištu poštanskih usluga u zemlji,[3] a za svoje poslovanje osvojila je i niz nagrada.[4]

Poštanski uredi Hrvatske pošte, njih 1016, predstavljaju jednu od najvećih uslužno-maloprodajnih mreža u zemlji.[5] Uz poštanske i logističke usluge, nudi i financijske usluge te usluge maloprodaje, na cijelom teritoriju Hrvatske. Jedna je od suosnivača i punopravna članica Udruge javnih europskih poštanskih operatora (PostEurop), a Republika Hrvatska članica je Svjetske poštanske unije (UPU).

Hrvatska pošta također izdaje poštanske marke Republike Hrvatske.

Vozilo Hrvatske pošte
Novouređeni poštanski ured

Imena kroz povijest[uredi | uredi kôd]

  • Vrhovno hrvatsko-slavonsko upraviteljstvo pošta (1848. − 1919.)[6]
  • Hrvatska direkcija Pošte, telegrafa i telefona (1919. − 1945.)[6]
  • PTT-promet RH (1945. − 1990.)[6]
  • Hrvatska pošta i telekomunikacije (HPT) (1990. − 1999.)[6]
  • Hrvatska pošta (HP) (1999. − danas)[6]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnivanje[uredi | uredi kôd]

Odlukom bana Josipa Jelačića i Banskoga vijeća 1848. osnovana je prva nacionalna poštanska uprava u Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu, pod nazivom Vrhovno hrvatsko-slavonsko upraviteljstvo pošta, s ciljem da u poštanskome prometu ujedini cjelokupno područje Trojedne kraljevine. Smjestila se u nekadašnjem samostanu klarisa u Opatičkoj ulici (danas Muzej grada Zagreba), gdje se od 1831. nalazio prvi državni poštanski ured. Ubrzo nakon osnutka upraviteljstva, u Banske dvore dovedena je telegrafska žica, te je Zagreb spojen na brzojavnu mrežu s Bečom. Odande je banski namjesnik Mirko Lentunaj 28. rujna 1850. poslao prvi brzojav (»telegraf je u redu«) banu Josipu Jelačiću koji se zatekao na službenom putu u Beču. Stalno povećanje poštanskoga prometa nametnulo je potrebu izgradnje nove poštanske zgrade. Prva državna zgrada podignuta je 1901. uz Glavni kolodvor, a prva poštanska zgrada u Hrvatskoj izgrađena je 1904. u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Građevinske radove izveli su zagrebački obrtnici (Greiner i Warroing) te neka ugarska poduzeća. Tijekom prve polovice 20 st. obavljeno je nekoliko adaptacija i rekonstrukcija, a 1958. zgrada je dobila današnji izgled.

U daljnjem razvoju pošte nije bilo većih promjena sve do osnutka Kraljevine SHS 1918. Ministarstvo pošta i telegrafa Kraljevine SHS započelo je 1919. s radom u Beogradu, a državni teritorij bio je podijeljen na devet poštansko-telegrafskih direkcija. Sjedište hrvatske direkcije bilo je u Zagrebu. Do početka Drugog svjetskog rata provedeno je nekoliko reorganizacija u prometu Pošte, telegrafa i telefona (PTT). Godine 1929. ukinuto je Ministarstvo pošta, telegrafa i telefona Kraljevine SHS, a PTT-promet došao je pod upravu Ministarstva građevina; od 1930. bio je pod upravom Ministarstva prometa, a 1935. ponovno je uspostavljeno Ministarstvo pošta, telegrafa i telefona. Tada je donesena i nova Uredba o organizaciji Ministarstva pošta, telegrafa i telefona, koja je osim nove organizacijske sheme donijela i propisani ograničen broj osoba za prijam u službu (numerus clausus). Prema toj uredbi, u PTT-struci nisu mogle raditi fakultetski obrazovane žene, s nižom stručnom spremom moglo je biti 30% ukupnog broja zaposlenih radnika, a sa srednjom stručnom spremom do 25%.

Razdoblje od kraja Drugog svjetskog rata do osamostaljenja Hrvatske[uredi | uredi kôd]

Odlukom Nacionalnoga komiteta oslobođenja Jugoslavije u sastavu Povjereništva za saobraćaj 1944. utemeljena je Glavna uprava PTT-a u Beogradu, a 1945. privremena vlada Demokratske Federativne Jugoslavije osnovala je Savezno ministarstvo PTT-a s područnim direkcijama. Ministarstvo je 1947. osnovalo Glavnu direkciju pošta i Glavnu direkciju telegrafa i telefona. Godine 1949. uspostavljena je Glavna direkcija PTT-a s direkcijama u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Novome Sadu, Ljubljani, Sarajevu, Skoplju i Cetinju. Direkcija PTT-a Zagreb obuhvaćala je područje cijele kontinentalne Hrvatske, a Direkcija PTT-a Split područje Dalmacije. Tijekom 1950-ih započeo je ubrzani razvoj PTT-sustava, koji je prije svega uključivao izgradnju novih poštanskih objekata te modernizaciju prijevoznih sredstava.

Godine 1971. u SFRJ je uvedeno korištenje poštanskoga broja na svim pošiljkama i žigovima, što je imalo višestruke prednosti, primjerice brže i jednostavnije dijeljenje i usmjeravanje pošiljaka. Nagli razvoj telefonije u prvoj polovici 1980-ih doveo je do stagnacije obujma poštanskih usluga, koji je od tada u stalnom padu.

Razdoblje od osamostaljenja Hrvatske[uredi | uredi kôd]

Sabor RH utemeljio je 1990. javno poduzeće Hrvatsku poštu i telekomunikacije (HPT), s osnovnom djelatnošću obavljanja poštanskih i telekomunikacijskih usluga. Poduzeće je bilo pravni sljednik bivših 13 poduzeća PTT-prometa u Hrvatskoj te je preuzelo njihova prava i obveze. Sastojalo se od Zajedničkih službi (Ured direktora, Sektor gospodarskih poslova, Sektor pravnih, kadrovskih i općih poslova, Služba unutarnje kontrole i revizije) te Direkcije pošta i Direkcije telekomunikacija, koje su bile posebno organizirane zbog organizacijskog i tehnološkog odvajanja poslova poštanskoga i telekomunikacijskoga sustava. HPT je 1990. imao 1094 pošte, s 2153 šaltera, 5730 poštanskih kovčežića i 3744 dostavna područja.[7]

S obzirom na različitost djelatnosti i tada već tehnološki odvojenoga funkcioniranja Direkcije pošta i Direkcije telekomunikacija, a u skladu sa svjetskim trendovima, 1999. HPT se razdvojio na HP – Hrvatsku poštu i HT – Hrvatske telekomunikacije (od 2010. Hrvatski Telekom) te od tada Hrvatska pošta posluje kao samostalno dioničko društvo, nastavljajući tradiciju i razvojni kontinuitet poštanske djelatnosti na području RH.[7]

Hrvatska pošta je 1. srpnja 2019. postala članica International Post Corporationa (IPC), međunarodne organizacije koja okuplja vodeće poštanske operatore Europe, Sjeverne Amerike i Australije. Da bi se postalo članom IPC-a, treba ispuniti stroge kriterije - od zadanog visokog postotka uručenja pošiljaka i kvalitete do dobrih financijskih rezultata.

U listopadu 2019. Hrvatska pošta preuzela je tvrtku Locodels koja je specijalizirana za gradsku dostavu istog dana.

Početkom 2020. godine Hrvatska pošta je uspješno testirala mogućnosti dostave dronom od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu. Dio je to pilot-projekta s hrvatskom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica. Nova će testiranja pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati na potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Od 8. rujna 2023. sjedište Hrvatske pošte je nakon 120 godina premješteno iz Zagreba u Veliku Goricu gdje je izgrađen suvremeni objekat.

Nova infrastruktura[uredi | uredi kôd]

U svibnju 2017., polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja 350 milijuna kuna vrijednog Novog sortirnog centra u Velikoj Gorici. Novi sortirni centar svečano je otvoren u rujnu 2019. i najveća je investicija u povijesti Hrvatske pošte. Ukupna površina objekta iznosi 32 000 četvornih metara, dok se hortikulturno uređene površine prostiru na 16 000 četvornih metara.

U kompleksu radi više od 1500 radnika (sortirnica, poštanska i paketna logistika, prijevoz i vozni park, IT i podatkovni centar, podrška poslovanju). Visoko regalno skladište ima kapacitet 8000 paletnih mjesta te je ukupne nosivosti 6400 tona. Kapacitet stroja za automatsku razradu paketa je 15 000 pošiljaka po satu, mase paketa od 100 grama do 30 kilograma. Šest strojeva za automatsko sortiranje pošiljaka pomaže u sortiranju pismovnih pošiljaka regularnih veličina. Brzinom od 230 000 pošiljaka na sat i s iznimnom točnošću strojevi za automatsko sortiranje pošiljaka osiguravaju pravovremenu dostavu na adrese korisnika. Pet strojeva nalazi se u Novom sortirnom centru, dok je jedan stroj za sortiranje pošiljaka instaliran u Splitu. Stroj za pismovne pošiljke razvrstava po područjima za dostavu brzinom od 45 000 omotnica na sat.

U srpnju 2021. počela je gradnja poslovne zgrade uredske namjene čime je započela 2. faza gradnje Novog sortirnog centra kojom će se taj kompleks u cijelosti završiti. Ukupna brutopovršina nove poslovne zgrade je 6223 četvorna metra, a netopovršina 5600 četvornih metara. Objekt će imati prizemlje i četiri kata u kojima će biti uredski prostori, dvorane za sastanke te pomoćne i tehničke prostorije.

U industrijskoj zoni Bakar-Kukuljanovo u ožujku 2022. svečano je otvoren novi poslovni objekt Hrvatske pošte vrijedan 60 milijuna kuna. Na površini od 4200 četvornih metara nalaze se prostori za sortiranje, prijevoz i dostavu pošiljaka, distribucijski centar i radionice, a na novoj lokaciji radi više od 300 radnika Hrvatske pošte. Otvorenjem Poslovnog objekta Kukuljanovo završen je najveći investicijski ciklus u povijesti Hrvatske pošte vrijedan milijardu kuna, a Istarska županija i Primorsko-goranska županija dobile su jednu od četiriju najmodernijih točaka u mreži objekata za sortiranje u Hrvatskoj, koja još uključuje objekte u Zadru i Osijeku te Novi sortirni centar u Velikoj Gorici.

Kriptomarke[uredi | uredi kôd]

U rujnu 2020. Hrvatska pošta izdala je prvu hrvatsku kriptomarku. Kriptomarka se sastoji od fizičkog i digitalnog dijela. Fizički dio kriptomarke može se odlijepiti i koristiti za plaćanje poštarine, dok digitalni dio u obliku NFT-a (kriptografski zaštićena digitalna imovina) ostaje za korištenje na blockchainu.

Prva hrvatska kriptomarka izdana je u pet kategorija s pet različitih motiva koji prikazuju prijevozna sredstva: kombi (60 000 primjeraka), vlak (25 000 primjeraka), brod (10 000 primjeraka), zrakoplov (4000 primjeraka) i dron (1000 primjeraka). Kriptomarka je osmišljena u suradnji s hrvatskom blockchain-zajednicom, a digitalni token Postereum izradila je hrvatska tvrtka Bitx. U paketu s fizičkom kriptomarkom su i svi podatci potrebni za aktivaciju ili prijenos digitalne kriptomarke. Za 16 sati prodano je svih 500 kriptomaraka koje su se mogle kupiti kriptovalutama.

Drugo izdanje kriptomarke, Kriptomarka 2, pušteno je u optjecaj u prosincu 2020. te je izdano u bloku s jednom samoljepljivom markom i otisnuto u nakladi od 30 000 primjeraka. Na marki se nalazi pet digitalnih motiva na temu prijenosa poštanskih pošiljaka kroz povijest: austrougarski listonoša, postiljon na konju, poštanska kočija, dostavljač brzojava na biciklu te poštar na mopedu.

Treća kriptomarka predstavljena je 9. rujna 2021. s motivom potpuno električnog hiperautomobila Rimac Nevera. Motiv Rimac Nevere pojavljuje se u pet različitih kategorija: zlatna Rimac Nevera u 2000 primjeraka, srebrna u 4000, brončana u 6000, siva u 8000 te plavozelena u 10 000 primjeraka, što čini ukupnu nakladu od 30 000 primjeraka. Prvih 1500 izdanih kriptomaraka koje su se mogle kupiti samo kriptovalutama rasprodano je za malo više od tri dana.

Četvrtka kriptomarka puštena je u optjecaj 20. prosinca 2022. Motiv na kriptomarki je hrvatski znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav.

Zeleno poslovanje i električna vozila[uredi | uredi kôd]

Hrvatska pošta u voznom parku trenutačno ima više od 400 električnih vozila koja uključuju kombije, osobna vozila, bicikle, četverocikle i mopede.[8] Hrvatska pošta razvija vlastitu mrežu punionica za električna vozila. Više od 80 punionica nalazit će se u 18 gradova, od Osijeka do Dubrovnika čime će se osigurati preduvjeti za širenje flote električnih vozila diljem Hrvatske.

Električna vozila Hrvatske pošte

Hrvatska pošta je u svibnju 2023. postavila 300. paketomat čime je dovršena mreža poštanskog zelenog dostavnog kanala. Paketomati povećavaju postotak uručenja u prvom pokušaju, a dostavna vozila moraju obilaziti manje lokacija te smanjuju opterećenje prometnica i emisije štetnih plinova. Paketomati su danas dostupni diljem Hrvatske, uključujući i otoke Korčulu, Hvar, Brač, Pag, Vir, Krk i Lošinj, a nalaze se na frekventnim i lako dostupnim lokacijama.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Hrvatska pošta jedina je državna tvrtka koja svojim organizacijskim ustrojstvom ne prati županijski administrativni ustroj.

Hrvatska pošta svoju je unutrašnju organizaciju segmentirala tako da se usredotoči na pojedinačne proizvode i usluge te da istodobno integrira poslovne segmente tvrtke u cjelovitu korporaciju. Kako bi se to postiglo, uveden je vrlo efikasan divizijski ustroj u skladu s najsuvremenijim svjetskim standardima kakav imaju i neke druge pošte u svijetu. Divizijski ustroj Hrvatske pošte bio jedan od najvećih preustroja trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj.

Tvrtka je podijeljena u četiri divizije: Divizija pošta, Divizija mreža, Divizija ekspres i Divizija podrška.

Divizija pošta zadužena je za prijevoz, razvrstavanje i dostavu pismovnih pošiljaka. Divizija mreža upravlja mrežom poštanskih ureda. Divizija ekspres zadužena je za uslugu ekspresne dostave – Paket24. Divizija podrška zadužena je, među ostalim, za financije i nekretnine. Osim divizija, Hrvatska pošta ima i devet ureda Uprave. Ovim ustrojem poboljšana je poslovna komunikacija te se organizacijska struktura danas temelji na usmjerenosti prema korisniku, kao i jasnim ovlastima i odgovornostima.

Usluge[uredi | uredi kôd]

Poštanske usluge[uredi | uredi kôd]

Hrvatska pošta je nacionalni poštanski operator, a poštanske usluge koje nudi obuhvaćaju prijam, usmjeravanje, prijenos i uručenje poštanskih pošiljaka u unutarnjem i međunarodnom prometu. Univerzalne poštanske usluge pružaju se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i svim korisnicima pod istim uvjetima. Uz univerzalne usluge Hrvatska pošta pruža i brojne druge poštanske usluge: prijam, usmjeravanje, zadržavanja, prijenos i uručenje izravne pošte, tiskanica (knjige i tisak), paketa, pošiljaka s plaćenim odgovorom (IBRS/CCRI pošiljaka), pošiljaka ubrzane pošte (EMS) te pošiljaka s dodanom vrijednosti: Paket24, poslovni paket i e-paket.

ePošta[uredi | uredi kôd]

ePošta je usluga kojom Hrvatska pošta svojim korisnicima omogućuje obavljanje niza usluga elektroničkim putem. Servis ePošta omogućuje primanje i slanje pisama, poruka i dokumenata (uključujući i račune) u elektroničkom obliku, plaćanje računa kreditnim i debitnim karticama, bez obzira jesu li stigli putem servisa ili na kućnu adresu i spremanje dokumenata u sigurnu arhivu dostupnu od svuda i uvijek. Nakon prijave u servis ePošta, koji koristi aktualne sigurnosne standarde temeljene na certifikatima, korisnicima je omogućeno sigurno i jednostavno upravljanje svojim dokumentima.

Pravnim osobama servis ePošta nudi jednostavniju i povoljniju komunikaciju s njihovim korisnicima. Servis ePošta usluga je Hrvatske pošte koja korisnicima omogućuje ugodnije i jednostavnije kreiranje, primanje te pregled i čuvanje pošte. Svi su dokumenti (računi, izvodi, obavijesti i dr.) na jednom mjestu te im korisnik može pristupiti s bilo kojeg računala.

ePoštu možete koristiti za: slanje poslovnog eRačuna, slanje eRačuna prema građanima primanje računa, primanje dokumenata, pisama i poruka te slanje pisama i poruka.

Banka u pošti[uredi | uredi kôd]

Banka u Pošti zajednički je projekt Hrvatske poštanske banke i Hrvatske pošte. U sklopu projekta privatnim i poslovnim korisnicima u poštanskim uredima diljem Hrvatske pružaju se bankarske usluge Hrvatske poštanske banke. Od prosinca 2020. poslovni korisnici (privatne tvrtke, mali i srednji poduzetnici, lokalna uprava i samouprava) u gotovo 1000 poštanskih ureda mogu otvoriti poslovni račun HPB-a, obaviti nacionalni platni promet u kunama, ugovoriti internetsko i mobilno bankarstvo, depozit, kartice i ostale bankarske usluge.

Žuti klik[uredi | uredi kôd]

Žuti klik je internetska trgovina Hrvatske pošte s bogatim asortimanom kvalitetnih proizvoda koji su podijeljeni u 14 kategorija. Žuti klik ima jednu od najraznovrsnijih ponuda domaćih prehrambenih proizvoda lokalnih OPG-ova iz cijele Hrvatske koje nudi u kategoriji “Klikni na domaće – proizvodi hrvatskog sela.”

Paket24[uredi | uredi kôd]

Usluga Paket24 je usluga brze dostave Hrvatske pošte koja ravnomjerno pokriva cijeli teritorij Republike Hrvatske i jamči uručenje pošiljaka idući dan u više od 200 mjesta.

Locodels[uredi | uredi kôd]

Locodels je tvrtka u vlasništvu Hrvatske pošte koja pruža uslugu gradske dostave istog dana. Locodels uslugu istodnevne dostave pruža u suradnji s internetskim trgovinama u svim većim hrvatskim gradovima.

ePreporuka[uredi | uredi kôd]

ePreporuka je kvalificirana usluga elektroničke preporučene dostave i dostupna je u sklopu servisa ePošta. Aktiviranjem nove usluge sve fizičke i pravne osobe mogu primati i slati preporučene pošiljke digitalnim putem. ePreporuka ima isti pravni učinak kao i dostava preporučene pošiljke na fizičku adresu.

Financijske usluge[uredi | uredi kôd]

U poštanskim uredima Hrvatska pošta nudi različite financijske usluge poput prijenosa gotovog novca, plaćanja računa, podizanja gotovine, mjenjačnice. Može se ugovoriti i štednja te police osiguranja.

Mjenjačnica za kriptovalute[uredi | uredi kôd]

U prosincu 2019. usluga otkupa kriptovaluta uvedena je u 55 poštanskih ureda u svim županijama u kojima strani i domaći korisnici mogu kriptovalute promijeniti u kune. U listopadu 2021. usluga je proširena i na prodaju kriptovaluta.

U poštanskim uredima može se poslovati s najčešće korištenim kriptovalutama, a popis trenutačno dostupnih, tečajnu listu i popis poštanskih ureda u kojima je usluga dostupna mogu se provjeriti na internetskoj stranici https://kripto.posta.hr/.

Maloprodaja[uredi | uredi kôd]

U poštanskim uredima dostupan je različit maloprodajni asortiman poput čestitaka i razglednica, knjiga, tehničke robe, igračaka, a postoji i mogućnost kataloškog naručivanja robe.

Filatelija[uredi | uredi kôd]

Hrvatska pošta od 1991. godine izdaje poštanske marke Republike Hrvatske. Prva redovita poštanska marka, Zračna pošta Zagreb-Dubrovnik, izdana je 9. rujna 1991. godine, a prva prigodna poštanska marka izdana je 10. prosinca 1991. godine u povodu proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske. Od tada je Hrvatska pošta u 30 godina izdala 1360 poštanskih maraka (rujan 2021.) širokog raspona tema i motiva. Poštanske marke koje je izdala Hrvatska pošta osvojile su i brojne međunarodne nagrade.[9]

Paketomati[uredi | uredi kôd]

U travnju 2021. Hrvatska pošta počela je postavljati paketomate i tako otvorila novi dostavni kanal. Paketomati su automatizirani uređaji s pretincima različitih dimenzija u kojima korisnici mogu beskontaktno preuzeti i poslati pošiljku te vratiti robu kupljenu u e-trgovinama.

Paketomati su postavljeni na frekventnim i lako pristupačnim lokacijama, a dostupni su svaki dan u tjednu, od 0 do 24 sata. Za dostavu i otpremu pošiljaka s paketomata brine se Paket24, usluga brze paketne dostave Hrvatske pošte.

Popis paketomata Hrvatske pošte[uredi | uredi kôd]

Šifra Naziv paketomata Naziv ulice Broj Naziv PU
61002 City Center One East Slavonska avenija 11d Zagreb
61005 Studentski centar Savska Savska cesta 25 Zagreb
61010 Green Gold Radnička cesta 42 Zagreb
61014 Supernova Centar Cvjetni Trg Petra Preradovića 6 Zagreb
61100 Pošta Branimirova Ulica kneza Branimira 4 Zagreb
61023 Autobusni kolodvor Zagreb Avenija Marina Držića 4 Zagreb
61024 Petrol Resnik Čulinečka cesta 255 Zagreb
61021 Pevex Črnomerec Prilaz Baruna Filipovića 42 Zagreb
61033 Tržnica Savica Lastovska ulica 2a Zagreb
61032 Tržnica Kustošija Ilica 298 Zagreb
61036 Tržnica Volovčica Trg Volovčica 1 Zagreb
61025 Petrol Slavonska Slavonska avenija 51 Zagreb
61041 Lidl Selska Zadarska 79 Zagreb
61040 Pevex Žitnjak Grada Gospića 1 Zagreb
61045 Pošta Špansko Trg Ivana Kukuljevića 5 Zagreb
61044 Mamutica Božidara Magovca 31 Zagreb-Sloboština
61015 Supernova Buzin Većeslava Holjevca 62 Zagreb-Sloboština
61003 Lidl Sloboština Oreškovićeva 3c Zagreb-Sloboština
61007 Studentski centar Cvjetno Odranska 8 Zagreb-Novi Zagreb
61013 Lukoil Remetinec Remetinečka cesta 100a Zagreb-Novi Zagreb
61035 Tržnica Trnsko Trnsko 32d Zagreb-Novi Zagreb
61034 Tržnica Savski Gaj Prekratova ulica 4 Zagreb-Novi Zagreb
61026 Tržnica Botinec Ulica Baščanske ploče 5 Zagreb-Novi Zagreb
61028 Tržnica Dubrava Cerska ulica 1a Zagreb-Dubrava
61027 Tržnica Dubec Dubečka 2 Zagreb-Dubrava
61017 INA Dubrava Dankovečka ulica 2 Zagreb-Dubrava
61004 Lidl Dubrava Risnjačka 1 Zagreb-Dubrava
61011 Supernova Garden Mall Kolakova 14 Zagreb-Dubrava
61042 Lidl Retkovec Aleja Javora 3 Zagreb-Dubrava
61049 Interspar Retkovec Ulica kneza Branimira 181 Zagreb-Dubrava
61043 Lidl Oranice Oranički odvojak VI 1 Zagreb-Susedgrad
61022 Pošta Malešnica Ulica Ante Topić Mimare 3a Zagreb-Susedgrad
61006 King Cross Velimira Škorpika 34 Zagreb-Susedgrad
61020 Kaufland Jankomir Ulica Antuna Šoljana 43 Zagreb-Susedgrad
61016 INA Gajnice Aleja Grada Bologne 68 Zagreb-Susedgrad
61029 Tržnica Gajnice Gajnice 32 Zagreb-Susedgrad
61038 City Center One West Jankomir 33 Zagreb-Susedgrad
61019 INA Rudeš Zagrebačka cesta 203 Zagreb-Susedgrad
61030 Tržnica Jarun Pakoštanska ulica 6 Zagreb
61008 Studentski dom S. Radić Jarunska 2 Zagreb
61018 INA Trešnjevka Nova cesta 102 Zagreb
61047 Studentski dom Dr.Ante Starčević Zagrebačka avenija 2 Zagreb
61048 Studentski dom Lašćina Lašćinska cesta 32 Zagreb
61037 Gradska plinara Zagreb Radnička cesta 1 Zagreb
61039 Lidl Svetice Donje Svetice 46 Zagreb
61012 Lukoil Žitnjak Radnička cesta 212a Zagreb
61290 Pošta Zaprešić Drage Švajcara 5 Zaprešić
61009 WestGate Zaprešićka 2 Zaprešić
61291 Petrol Zaprešić Avenija hrvatskih branitelja 4 Zaprešić
61031 Pošta Ivanić-Grad Moslavačka 14 Ivanić-Grad
61360 Pošta Sesvete Varaždinska cesta 1 Sesvete
61362 Lidl Novi Jelkovec Ulica 144. brigade Hrvatske vojske 1 Sesvete
61361 Lidl Sesvete Kobiljačka cesta 54 Sesvete-Kraljevec
61370 Pošta D. Selo Josipa Zorića 26 Dugo Selo
61001 Pošta NSC Poštanska 9 Velika Gorica
61410 Lidl Velika Gorica Ljudevita Posavskog 55 Velika Gorica
61450 Pošta Jastrebarsko Kralja Tomislava 2 Jastrebarsko
62002 Parking Lapad Kralja Tomislava 7 Dubrovnik
62003 INA Dubrovnik Vladimira Nazora 2C Dubrovnik
62020 Pevex Dubrovnik Tomislava Macana 12 Mlini
62026 Parking Korčula Ante Starčevića 6 Korčula
62034 Lidl Ploče Crna Rika 7 Ploče
62035 Pošta Metković Ante Starčevića 7 Metković
62101 Pošta Split Hercegovačka 1 Split
62104 Lukoil Poljud Put Supavla 10 Split
62103 Sirobuja Mandićeva 72 Split
62102 City Center One Split Vukovarska 207 Split
62108 Kaufland Split Ulica 114. Brigade Hrvatske vojske 6 Split
62105 INA Sućidar Vinkovačka 15 Split
62106 INA Visoka sjever Kralja Držislava 5a Split
62121 Mercator Solin Matoševa 10 Solin
62123 Petrol Kaštela Cesta Pape Ivana Pavla II 321 Kaštel Štafilić
62122 INA Trogir Kneza Trpimira 40 Trogir
62131 INA Omiš Vukovarska 5 Omiš
62109 Petrićevo Mile Gojsalić 4 Podstrana
62140 Lidl Supetar Žedno-Drage 15 Supetar
62205 City Life Ante Šupuka 10 Šibenik
62204 Plodine Škorpikova Velimira Škorpika 16 Šibenik
62206 Supernova Šibenik Put Vida 6 Šibenik
62221 INA Vodice Magistrala 21 Vodice
62230 Lidl Knin Seljačke bune 1 Knin
62307 INA Zadar Zagrebačka 38 Zadar
62309 Pevex Zadar 159. brigade 6 Zadar
62306 Supernova Zadar Akcije Maslenica 1 Zadar
62308 Kaufland Zadar Andrije Hebranga 2 Zadar
62305 City Galleria Polačišće 4 Zadar
62303 Lidl Zadar Benkovačka cesta 2 Zadar
62304 Plodine Zadar Put Cerodola 1 Zadar
62325 Pošta Pag Golija 34 Pag
63102 Pošta Osijek centar Trg bana Josipa Jelačića 22 Osijek
63103 Pošta Osijek jug Drinska 4a Osijek
63104 Lidl Osijek Josipa Jurja Strossmayera 350 Osijek
63105 INA Osijek Kralja Petra Svačića 65 Osijek
63106 Pevex Osijek Kneza Trpimira 24 Osijek
63130 Lidl Beli Manastir Kralja Tomislava 48 Beli Manastir
63140 Petrol Đakovo Nikole Tesle 133a Đakovo
63143 Pošta Čepin Kralja Zvonimira 93c Čepin
63150 Plodine Našice Kralja Petra Krešimira IV 4b Našice
63154 Lidl Donji Miholjac Vukovarska 32 Donji Miholjac
63155 Petrol Valpovo Bizovačka 6 Valpovo
63211 INA Vinkovci Hansa Dietricha Genschera 24 Vinkovci
63210 Pošta Vinkovci Matije Antuna Reljkovića 7 Vinkovci
63202 Lidl Vukovar Priljevo 30a Vinkovci
63212 Pošta Vinkovci 2 Trg kraljaTomislava 2 Vinkovci
63301 Pošta Virovitica Tomaša Masaryka 1 Virovitica
63302 Pevex Virovitica Ulica Ote Horvata 4 Virovitica
63352 Petrol Slatina Braće Radića 237a Slatina
63402 Pošta Požega Kamenita vrata 10 Požega
63401 Lidl Požega Industrijska 16a Požega
63502 Lidl Sl. Brod Osječka 280c Slavonski Brod
63503 Pošta Sl. Brod Trg Hrvatskog Proljeća 6 Slavonski Brod
63504 Supernova Colosseum Josipa Rimca 7 Slavonski Brod
63506 Petrol Sl. Brod Vinogradska cesta 2a Slavonski Brod
63505 Pevex Sl. Brod Naselje Slavonija II 2D Slavonski Brod
63521 Petrol Vrpolje Hrvatskih branitelja 23 Donji Andrijevci
63501 Pošta N. Gradiška Trg Kralja Tomislava 11 Nova Gradiška
64003 Pevex Čakovec Ulica Globetka 2 Čakovec
64002 INA Čakovec Ulica Zrinsko-Frankopanska 18 Čakovec
64001 Pošta Čakovec Tome Masaryka 28 Čakovec
64004 Lidl Čakovec Ulica Stjepana Radića 31 Čakovec
64204 Pevex Varaždin Pevex Varaždin 60 Varaždin
64205 Petrol Varaždin Ulica Braće Radić 201 Varaždin
64202 Lidl Varaždin Gospodarska 54 Varaždin
64203 Supernova Varaždin Optujska 171 Varaždin
64301 Lidl Bjelovar Slavonska cesta 12 Bjelovar
64302 Pevex Bjelovar Andrije Hebranga 2b Bjelovar
64303 Pošta Bjelovar Ljudevita Gaja 2 Bjelovar
64350 Tržnica Daruvar Kolodvorska ulica 2 Daruvar
64351 Lidl Daruvar Trg Križnog puta 5 Daruvar
64402 Supernova Sisak East Ivana Fistrovića 23 Sisak
64401 Lidl Sisak Zagrebačka ulica 49f Sisak
64425 Petrol Sisak Mošćenica Ante Starčevića 153 Sisak
64403 Pevex Sisak Zagrebačka 47 Sisak
64433 Pevex Kutina Pevex Kutina 1 Kutina
64432 Pošta Kutina Trg kralja Tomislava 19 Kutina
64434 Lidl Novska Zagrebačka ulica 51 Novska
64706 Karlovčanka Trg Milana Sufflaya 1 Karlovac
64703 Pošta Turanj Braće Gojak 2a Karlovac
64704 Plodine Karlovac Banija 88 Karlovac
64702 Pošta Karlovac Ivana Meštrovića 8 Karlovac
64705 Pevex Karlovac Antuna Mihanovića 1a Karlovac
64803 INA Koprivnica Kolodvorska 33 Koprivnica
64802 Supernova Koprivnica Gospodarska 1 Koprivnica
64835 Petrol Đurđevac Grada Vukovara 9 Đurđevac
64902 INA Krapina Ulica Antuna Mihanovića 51 Krapina
64921 Pošta Zabok Matije Gupca 19 Zabok
64924 Petrol Veliko Trgovišće Stubička cesta 2 Veliko Trgovišće
65245 Petrol Poreč Kosinožići 60 Rijeka
65123 Pevex Kukuljanovo Kukuljanovo 361 Rijeka
65105 INA Škurinje Osječka 74b Rijeka
65106 Pevex Škurinje Škurinjska cesta 9b Rijeka
65104 Plodine Kostrena Vrh Martinšćice 69d Rijeka
65122 Lidl Kukuljanovo Kukuljanovo 348 Rijeka
65120 Lidl Viškovo Furićevo 23 Viškovo
65130 Lidl Delnice Lujzinska cesta 40 Delnice
65150 Lidl Krk Stjepana Radića 31 Krk
65155 Parking Zagazinjine Trg Zagazinjine 2 Mali Lošinj
65201 Pošta Pazin Matka Brajše Rašana 7a Pazin
65202 Petrol Pazin Istarskih narodnjaka 25 Pazin
65214 Pevex Pula Industrijska 15 Pula
65216 Max City Stoja 14a Pula
65212 Lidl Pula Proštinske bune 20 Pula
65215 Plodine Medulin Munida 3 Pula
65213 Kcentar Šijana Šijanska cesta 1 Pula
65221 Kcentar Rovinj Braće Božić 4c Rovinj
65222 INA Labin Zelenice 43 Labin
65251 Lidl Poreč Mate Vlašića 48 Poreč
65244 Pošta Poreč Vukovarska 17 Poreč
65247 Pošta Umag Ulica 1. svibnja 1 Umag
65302 INA Gospić Budačka 81 Gospić
65322 Pošta Otočac Kralja Zvonimira 23 Otočac

Zaklada Hrvatske pošte[uredi | uredi kôd]

Hrvatska pošta osnovala je Zakladu Hrvatske pošte kako bi djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurala financijsku pomoć za lakši početak samostalnog života. Sponzori koje Hrvatska pošta nalazi za djecu, odričući se svoje provizije, na ime djece uplaćuju police životnog osiguranja. Taj se iznos štićenicima domova isplaćuje kao svojevrsna renta u trenutku napuštanja doma, kako bi mogli podmiriti osnove životne troškove do nalaska zaposlenja. Osnivanje Zaklade nastavak je humanitarnog projekta „Dobri ljudi djeci Hrvatske“, koji Hrvatska pošta provodi od 2009. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Hrvatska pošta - Uprava. www.posta.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  2. a b Hrvatska pošta - Organizacijska struktura. www.posta.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  3. [1]
  4. Hrvatska pošta - Hrvatska Pošta. www.posta.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  5. Puškarić, Ksenija. 10. veljače 2019. Hrvatska pošta otvorila 31 poslovnicu u trgovačkim centrima i ne planira tu stati. lidermedia.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  6. a b c d e Hrvatska pošta - Povijest. www.posta.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  7. a b Rajić, G.; Rakić, E. poštanski promet | Hrvatska tehnička enciklopedija. tehnika.lzmk.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  8. Hrvatska pošta - Vozni park. www.posta.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.
  9. Hrvatska pošta - Hrvatska Pošta. www.posta.hr. Pristupljeno 25. siječnja 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • HT muzej Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK


Napomena: Ovaj tekst (ili jedan njegov dio) ili slika preuzet je sa službenih mrežnih stranica Hrvatske pošte. Vidi dopusnicu.