Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević
Hsp starcevic.jpg
Predsjednik Ruža Tomašić
Osnivač Ruža Tomašić
Osnovana 6. rujna 2009.
Izdvojena iz Hrvatska stranka prava
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija konzervativizam
demokršćanstvo
Skupina u Europskom parlamentu Europski konzervativci i reformisti
Sabor
1 / 151
Europski parlament
1 / 11
Službene boje     
Službena stranica

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) je hrvatska parlamentarna desna politička stranka, konzervativno pravaški usmjerena. Sadašnja predsjednica stranke je Ruža Tomašić.

Povijest[uredi VE | uredi]

Zbog nezadovoljstva oko Ante Đapića i njegovog načina vođenja Hrvatske stranke prava, 6. rujna 2009. godine, osniva se Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić. Stranka je registrirana 15. listopada 2009. godine. Ne treba ju brkati s Hrvatskom strankom prava "Dr. Ante Starčević", koja je djelovala 1990-ih.

Na izborima u Hrvatskoj 2011., koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP osvojila je jedno mjesto u Hrvatskom saboru. Zastupničko mjesto je dobila Ruža Tomašić. Na izborima za Europski parlament održanim 14.travnja 2013. godine Ruža Tomašić je izabrana s liste HDZ-HSP AS-BUZ za zastupnicu u Europskom parlamentu sa najviše preferencijalnih glasova na listi, čak 64,758. Nakon što je izabrana u Europski parlament na zastupničkom mjestu u Hrvatskom saboru mjenja ju Ivan Šimunović. Na sljedećim izborima za Europski parlament 25.svibnja 2014. godine HSP AS ima dva kandidata na zajedničkoj listi HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS, Ružu Tomašić (6. na koalicijskoj listi) i Ivana Tepeša. I ovoga puta je Ruža Tomašić izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu sa čak 107.206 glasova, najviše od svih s te liste, čime je HSP AS potvrđen kao stožerna pravaška stranka a Ruža Tomašić kao najpopularnija političarka na demokršćanskoj političkoj pozornici u RH.

Temeljna načela stranke[uredi VE | uredi]

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević nosi ime osnivača stranke i temelji se na pravaškom nauku Oca Domovine Ante Starčevića, koji je u suradnji s Eugenom Kvaternikom osnovao Stranku prava na zasjedanju Hrvatskog sabora 1861. godine. Jedna od glavnih zadaća Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević ujedinjenje je svih pravaških opcija kako bi pravaštvo postalo značajan čimbenik u hrvatskoj politici, čijih 15% biračkog tijela je na svakim izborima raspršeno u mnoštvu pravaških stranaka i strančica.

Vodstvo stranke[uredi VE | uredi]

  1. predsjednica: Ruža Tomašić
  2. zamjenik predsjednice: Ivan Tepeš
  3. predsjednik Glavnog stana: Denis Bevanda
  4. dopredsjednici: dr. Ivan Kirin, Antun Toni Žagar, Željko Skoko, dr. Tomislav Vlajnić
  5. predsjedništvo: Tomislav Šarić, Mihovil Stanišić, Selimir Vukšić, Robert Balić, Kristina Čuljak, Josip Pavić, Rudolf Dvorski, Željko Širanović, Ivan Šimunović, Duje Katalinić, Zvonimir Ajduk
  6. glavni tajnik: Pero Ćorić
  7. međunarodni tajnik: Tamara Kalistović
  8. časni sud: Tomislav Džanak, Vjeran Duvnjak, Ivica Benčić
  9. nadzorni odbor: Josip Bodrožić Džakić, Katarina Svetec, Nikša Dubelj

Predsjednički kandidati[uredi VE | uredi]

Stranka još nije sudjelovala na predsjedničkim izborima.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]