Hrvatski franjevački biografski leksikon

Izvor: Wikipedija
Hrvatski franjevački biografski leksikon

Hrvatski franjevački biografski leksikon u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža iz 2010. godine, jednosveščana je monografija posvećena franjevcima na hrvatskom povijesnom, narodnom i kulturnom prostoru. U Leksikonu se mogu naći podatci o radu i životu oko dvije tisuće osoba, njihovu vjerskom, crkvenom, kulturnom, prosvjetnom, znanstvenom, gospodarskom, političkom, ali i humanitarnom radu, a riječ je o franjevcima i franjevkama koji su rođeni, djelovali ili umrli u hrvatskoj sredini.

Knjiga je svojevrsna povijest Reda na hrvatskom prostoru izložena kroz djelovanje pojedinca u obliku 2051 leksikonske biografije, koje vjerno prikazuju prinos pojedinca smještena u vrijeme, prostor i svoju redovničku zajednicu, hrvatskoj kulturi, pismenosti, znanosti i vjerskom identitetu.

Leksikon je objavljen povodom obilježavanja 800. obljetnice utemeljenja franjevačkoga reda i gotovo punih 800 godina franjevačke prisutnosti na hrvatskom narodnom, političkom, kulturnom i crkvenom području, kao zajedničko djelo Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

O izdanju[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]