Hrvatski laburisti – Stranka rada

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatski laburisti – Stranka rada
Predsjednik Nansi Tireli
Osnivač Dragutin Lesar
Osnovana 31. ožujka 2010.
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija laburizam,[1]
protekcionizam[1], socijaldemokracija
Politički položaj ljevica
Skupina u Europskom parlamentu Europska ujedinjena ljevica - Nordijska zelena ljevica
Sabor
5 / 151
Europski parlament
0 / 11
Službene boje narančasta, plava
Službena stranica

Hrvatski laburisti – Stranka rada, hrvatska politička stranka laburističkog usmjerenja koja promiče protekcionizam i antikapitalizam. Protivi se jačanju Europske unije na štetu nacionalnih država.[2]

Programska deklaracija[uredi VE | uredi]

Stranka rada zalaže se za pravdu, socijalnu jednakost, dostojanstvo svakoga građanina, bez obzira na njegovu vjersku, nacionalnu, spolnu, političku pripadnost ili usmjerenje. Cilj stranke je zaštita radnika, borba za interese "onih od kojih su sve stranke digle ruke ili ih se sjete jedino uoči izbora". "Sve dosadašnje vlasti štitile su prije svega kapital i kapitaliste, gurajući rad i radnike u podređen, drugorazredan položaj. Radnik je nezaštićen a rad podcijenjen." Hrvatski laburisti - Stranka rada svojim je djelovanjem odlučila štititi radnike, nezaposlene i umirovljenike, "beskompromisno se boreći za njihova prava, protiv nepravde, korupcije, nepotizma, rasprodaje zemljišta, voda, infrastrukture, otoka, obale, sustava za prijenos energenata te državne imovine svim dopuštenim, demokratskim sredstvima". "Hrvatska treba biti uistinu neovisna, demokratska i slobodna. A mogu li biti građani slobodni a država neovisna i demokratska ako smo svi ovisni o vjerovnicima, ako smo u dužničkome ropstvu, ako tijekovima novca upravljaju oni koji brinu za svoje a ne za dobro Hrvatske?" kaže se u programskoj deklaraciji.

Predsjednica je laburista Nansi Tireli (v. d.), a sjedište im je u Zagrebu.

Na parlamentarnim izborima 2011. stranka je s HDSSB-om dijelila treće i četvrto mjesto u Hrvatskoj, osvojivši šest zastupničkih mandata.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Programske smjernice. Hrvatski laburisti - Stranka rada. Pristupljeno 18. travnja 2014.
  2. Deklaracija o Europskoj uniji. Hrvatski laburisti - Stranka rada. Pristupljeno 18. travnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]