Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor

Izvor: Wikipedija

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor je udruga Hrvata iz Crne Gore.

Definira se kao nevladina i neprofitabina. Okuplja Hrvate čija je domovina Crna Gora.

Ova udruga radi na promicanju i predstavljanju onih interesa Hrvata u Crnoj Gori na koje ima mogućnosti i prava prema crnogorskim i međunarodnim zakonima, poveljama i inim dokumentima, radi njegovanja, očuvanja i razvijanja svijesti Hrvata u Crnoj Gori o kulturi i jeziku matičnog naroda, njeguje i razvija kulturu koju baštine Hrvati u Crnoj Gori, njeguje i razvija međusobno uvažavanje pripadnika različitih nacija i religija u domovini Crnoj Gori, uspostavlja kulturnu i drugu suradnju između matice i domovine.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovano je 23. lipnja 2001. u Kotoru, gdje je i sjedište ove udruge.

Podružnice se nalaze u Kotoru, Tivtu, Baru, Herceg-Novom, Podgorici,[2] a povjerenici se nalaze u Tivtu, Prčnju, Mulu, Stolivu, Perastu, Kotoru, Donjoj Lastvi, Budvi i na Cetinju. Postoje posebni povjerenici za Hrvatsku i za medije u Hrvatskoj. U inozemstvu postoji jedno predstavništvo koje se nalazi u Dubrovniku, Republika Hrvatska.

Djelokrug čine Crna Gora i Hrvatska.

Djelatnosti[uredi | uredi kôd]

HGDCG-Kotor izdaje časopis na hrvatskom jeziku Hrvatski glasnik.[3] Začetnik tog projekta je poznati crnogorski novinar i publicist iz Kotora Tomislav Grgurević. Hrvatski glasnik je prvi put izašao u ožujku 2003. Uredništvo su činili: Tomislav Grgurević, Siniša Luković, don Srećko Majić, Tripo Schubert, Dario Musić, Neven Staničić i Silvio Marković.[4][5] Društvo izdaje i Bokeški ljetopis.

Pored časopisa, HGDCG-Kotor se bavi tiskanjem knjiga, publikacija i zidnih kalendara kojima je tema hrvatski narod u Crnoj Gori u prošlosti i današnjici. Prvi projekt se ostvarilo u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca u Hrvatskoj, s kojima je HGDCG-Kotor od samih početaka imala razumijevanje i spremnost za pomoć, a s kojima je dogovorena i buduća suradnja na području kulture.[4] Među ostalim, u prosincu 2007. se dogovorilo realizaciju zajedničkog projekta - izdavanje knjige "Živod i djelo akademika Vladislava Brajkovića (1905. – 1989.)". HGDCG je osvario i dobru suradnju sa Zajednicom Talijana Crne Gore.[6]

Druga djelatnost, osim izdavaštva je i djelovanje u području obrazovanja. Tako je HGDCG-Kotor pokrenulo projekt kojim se mladež obrazuje na hrvatskom jeziku, o hrvatskoj povijesti i zemljopisu.

U organizaciji HGDCG-Kotor, a na inicijativu hrvatskog saborskog zastupnika dr Tonča Tadića, svečano je 10. veljače 2007. otkrivena spomen-ploču na palači Bizanti u Kotoru u znak sjećanja na poginule Kotorane u slavnoj pomorskoj bitci 1571. godine kod Lepanta.[7]

Društvo sudjeluje u proslavama Tripundanskih svečanosti.

Prema Statutu HGDCG svake četvrte godine predsjednik se bira iz reda članova upravnog odbora.[8] Prvi predsjednik Društva bio je Tripo Schubert.[9] U upravnom odboru HGDCG predsjednik je poznati vaterpolski reprezentativac Mirko Vičević.[10] 9. svibnja 2015. na mjestu predsjednika zamijenio ga je poznati međunarodni vaterpolski sudac Mario Brguljan.[2] 2019. godine za novu predsjednicu izabrana je Rafaela Pina Lazarević, a za potpredsjednika Jovo Miajlović iz Bijele, predsjednik skupštine Udruženja pomorskih agenata Crne Gore.[8]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. HGDCG – KotorArhivirana inačica izvorne stranice od 17. prosinca 2010. (Wayback Machine) : O društvu.
  2. a b Brguljan novi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne GoreArhivirana inačica izvorne stranice od 27. svibnja 2015. (Wayback Machine), Autor: Neven Pavelić, 9. svibnja 2015.
  3. Hrvatski iseljenički zbornik 2010.Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. svibnja 2012. (Wayback Machine) Sanja Vulić: Perspektive nakladništva hrvatskih manjina, str. 161.
  4. a b CroportalArhivirana inačica izvorne stranice od 2. travnja 2008. (Wayback Machine) Bogata izdavačka djelatnost crnogorskih Hrvata.
  5. Hrvatski glasnik : glasilo Hrvata Crne Gore,Arhivirana inačica izvorne stranice od 10. prosinca 2010. (Wayback Machine) ISSN 1800-5179 (COBISS.CG)
  6. HGDCG[neaktivna poveznica]
  7. HGDCG-KotorArhivirana inačica izvorne stranice od 3. lipnja 2008. (Wayback Machine) Postavljena spomen ploča
  8. a b Narod.hr: Rafaela Pina Lazarević nova predsjednica Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Narod.hr. 21. lipnja 2019.. Pristupljeno 6. listopada 2020.
  9. Izabran novi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne GoreArhivirana inačica izvorne stranice od 16. svibnja 2015. (Wayback Machine), Autor: Z.S./Hrvaticg.com, croexpress.eu, 12. svibnja 2015.
  10. hrvaticg.comArhivirana inačica izvorne stranice od 30. rujna 2013. (Wayback Machine), "Upravni odbor HGDCG", pristupljeno 29. srpnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]