Hurts

Izvor: Wikipedija
Hurts
Theo Hutchcraft izvodi na OpenAir St. Gallen u Švicarskoj 27. lipnja 2010.
OsnivanjeManchester, Engleska
Žanr/ovisynthpop, new wave, soft rock
Djelatno razdoblje2009. - danas
Producentska kućaMajor Label
RCA
Internetska stranicainformationhurts.com
Članovi (članice)
Theo Hutchcraft
Adam Anderson

Hurts su engleski synthpop duo osnovan 2009. koji se sastoji od pjevača Thea Hutchcrafta i sintisajzerista Adama Andersona. Njihov debi album Happiness je objavljen u rujnu 2010. a dostigao je top deset u dvanaest europskih država i prodan je u više od dvije milijune primjeraka diljem svijeta. Sastav također ima preko dva milijuna prodana singla diljem svijeta.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

2005. – 2008.: Početci[uredi | uredi kôd]

Theo Hutchcraft i Adam Anderson su se studenog 2005. upoznali ispred noćnog kluba 42nd Street u Manchesteru, gdje su počeli razgovarati o glazbi. Shvaćajući da imaju slične glazbene ukuse, odlučili su osnovati sastav. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci su razmjenivali glazbu i tekstove preko e-maila prije nego što su osnovali Bureau ožujka 2006. Njihov prvi nastup je bio kao kvintet u svibnju u The Music Boxu u Manchesteru, a ubrzo nakon toga su potpisali s nezavisnom producentskom kućom High Voltage Sounds.[2] Objavili su svoj prvi dupli singl "After Midnight" / "Dollhouse" u studenom, koji je postao singl tjedna radiju Xfm.[3] 2007. Bureau je raspušten, no ubrzo nakon toga Hutchcraft i Anderson osnivaju sastav imena Daggers. Potpisali su s Label Fandango, a u listopadu su objavili još jedna dupli A-side singl "Money" / "Magazine", koji unatoč tome što nije uspio se naći na glazbenim ljestvicama je nominiran za Popjustice Twenty Quid Music Prize.[4]

Tijekom 2008. Daggers se nastavio uspinjati, a ubrzo su počeli raditi s uspješnim producentima Biffom Sntannardom i Richardom X, ali ubrzo nakon katastrofalne A&R predstave u Londonu u rujnu, Theo i Adam su se odlučili vratiti u Manchester kako bi nastavili s novim radom. Zajedno su snimili baladu "Unspoken" i ubrzo nakon snimanja su shvatili da je to zvuk koji žele razviti kao duo. Nakon što su obznanili ostatku sastava da je gotovo s njihovim djelovanjem, Theo i Adam su otišli na kratku stanku u Veronu, gdje su kako kažu otkrili novi žanr zvan "Disco Lento".[5] Daggers su 30. siječnja 2009. objavili na svojoj Myspace stranici kako će se razići.[6]

2009.: Rođenje Hurtsa[uredi | uredi kôd]

Sada zvani Hurts, duo je odlučio snimiti amaterski glazbeni videospot za pjesmu "Wonderful Life", sa ženskom plesačicom koja se javila na njihov oglas.[7] Nakon što su 21. travnja 2009. objavili video na njihovom YouTube kanalu, video je ubrzo postao masovno gledan, a u srpnju su potpisali s diskografskom kućom RCA, koju vodi njihov stari prijatelj Biff Stannard.[8] Video je do danas zabilježio više od 21 milijun pregleda, čime je ušao u listu Top 200 najgledanijih videa u povijesti stranice.

Iako su Theo i Adam odlučili nemati nikakve nastupe dok ne budu imali dovoljno pjesama, ubrzo im se počela dizati baza obožavatelja tijekom 2009. nakon što su počeli postavljati demopjesme na njihovu Myspace stranicu, a 27. srpnja su proglašeni sastavom dana od strane The Guardiana.[9] To je pomoglo proširiti glas o sastavu. 7. prosinca objavljeno je da su se našli na proširenom popisu Sound of 2010., godišnjoj anketi glazbenih kritičara i industrijskih figura koju provodi BBC.[10] Prateći puštanja njihovog spota "Wonderful Life" na BBC Radio 1, Hurts su 9. prosinca pozvani da snimaju za Huw Stephens radio predstavu u londoškom Maida Vale Studiosu, gdje su također izveli pjesme "Illuminated i "Silver Lining".[11]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. srpnja 2013. Pristupljeno 4. svibnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. srpnja 2012. Pristupljeno 4. svibnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. http://www.citylife.co.uk/news_and_reviews/reviews/10006820_bureau___after_midnight_doll_house__high_voltage_sounds_
  4. http://www.popjustice.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2924
  5. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. listopada 2011. Pristupljeno 4. svibnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  6. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. rujna 2012. Pristupljeno 4. svibnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  7. Arhivirana stranica intervjua thecollectivereview.com/von-von-lamunu/hurts-interview.html (pristupljeno 9.studenoga 2015.)
  8. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/features/hurts-locker-offers-emotional-rescue-1996865.html
  9. http://www.guardian.co.uk/music/2009/jul/27/new-band-hurts
  10. http://news.bbc.co.uk/1/hi/8388581.stm
  11. http://www.bbc.co.uk/programmes/b00p67b1

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]