iOS

Izvor: Wikipedija

iOS

iOS 13
Web stranice:https://www.apple.com/ios
Tvrtka/razvijatelj:Apple Inc.
Porodica:macOS, Unix
Model izvornog koda:zatvoreni, s elementima otvorenog koda
Posljednja stabilna inačica:17.4 / 22. siječnja 2024.
Dostupni jezici:34 jezika[1]
Podržane platforme:ARM (iPhone, iPod Touch, iPad od 2. generacije, iPad Mini, Apple TV), Apple A4, Apple A5, Apple A5X, Apple A6, Apple A6X
Tip jezgre:Hibridna (XNU)
Korisničko sučelje:Cocoa Touch (multi-touch, GUI)
Licencija:vlasnički softver, osim za elemente otvorenog koda

iOS (prije iPhone OS) ime je za mobilni operacijski sustav kojeg je razvila američka tvrtka Apple Inc. za iPhone. Predstavljen je na Macworld Conference & Expou 9. siječnja 2007. godine istovremeno s iPhoneom, a pušten u javnost u lipnju iste godine.[2] Prema podatcima iz lipnja 2015., iOS je po zastupljenosti drugi mobilni operacijski sustav (ispred iOS-a je Android s 52%).[3] Trenutno najnovija inačica iOS-a jest iOS 15. Izvorno je bio dostupan samo na seriji pametnih telefona iPhone, ali danas se koristi i u seriji multimedijalnih uređaja iPod Touch i seriji tableta iPad.[4] iOS 13 dobit će samo uređaji iz serija iPhone i iPod Touch, dok će uređaje iz serije iPad primiti zaseban operacijski sustav temeljen na iOS-u, iPadOS.[5]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Izvorni logo iOS-a korišten do 2013. godine
Logo korišten od 2013. do 2017. godine

Steve Jobs 2005. godine počeo je planirati prvi iPhone. Imao je dva izbora - "smanjiti Mac ili povećati iPod."[6] U borbi između Macintosh i iPod tima, koje vode Scott Forstall i Tony Fadell, pobijedio je Forstall stvorivši iPhone OS. Odluka da se koristi Forstallov iPhone OS omogućila je iPhoneu stjecanje velike popularnosti. Jedna od ključnih značajki jest mogućnost instaliranja aplikacija trećih strana. Korištenje Mac OS-a kao podloge omogućilo je razvijateljima Mac aplikacija da lakše prilagode svoje aplikacije iOS-u.[7] Forstall je zaslužan i za stvaranje iOS SDK-a i App Storea.

iOS je predstavljen zajedno s prvim iPhoneom na konferenciji Macworld Conference & Expo 9. siječnja 2007., a postao dostupan u lipnju te godine.[8] Isprva, Apple nije navodio posebno ime za iPhoneov operacijski sustav, izjavljujući da "iPhone pokreće OS X" i da koristi "aplikacije za stolna računala"[9] iako u stvarnosti iPhone pokreće varijanta OS X-a i ne koristi iste aplikacije kao OS X. Aplikacije treće strane u početku nisu bile dostupne. Jobsovo opravdanje bilo je da razvijatelji mogu stvarati web-aplikacije koje se "ponašaju kao obične aplikacije na iPhoneu".[10] Dana 17. listopada 2007. Apple je objavio da razvija SDK (Software Development Kit) koji će postati dostupan razvijateljima u veljači.[11] Prva beta SDK-a postala je dostupna 6. ožujka 2008., zajedno s novim imenom za iPhoneov operacijski sustav - iPhone OS.[12]

U lipnju 2010. godine, Apple je promijenio naziv iPhone OS-a u "iOS".[13] Američka tvrtka Cisco koristila je naziv "IOS" za svoj operacijski sustav za routere više od 10 godina. Kako bi izbjegao potencijalne sudske tužbe, Apple je licencirao naziv "IOS".[14]

U listopadu 2016. godine, Apple je otvorio prvu akademiju razvoja softvera za iOS na Sveučilištu Fridrika II. u Napulju.[15][16]

Ažuriranja[uredi | uredi kôd]

Apple pruža velika ažuriranja iOS-a približno jednom godišnje. Mogu se instalirati pomoću iTunesa ili bežično na samom uređaju. Bežično (Over the air) ažuriranje dostupno je na uređajima s iOS-om 5.0 ili novijim. Uređaji s iOS-om starijim od inačice 5.0 moraju koristiti USB kabel i iTunes koji je dostupan na Windows i OS X računalima.

Korisnici iPoda Touch morali su plaćati sve softverske nadogradnje prije izlaska iOS-a 4, a izlaskom iOS-a 4 korisnici iPoda Touch više ne moraju plaćati softverske nadogradnje.[17][18]

iPSW[uredi | uredi kôd]

iPSW datotečni je format korišten u iTunesu za instalaciju operacijskog sustava iOS.[19] Koristi se za dostavu operacijskog sustava uređaja krajnjem korisniku. Sama .iPSW datoteka u osnovi je .ZIP arhiva koja sadrži tri .DMG datoteke s datotečnim sustavom iOS-a i dva RAMDISK-a. Sadrži i datoteke specifične za određene uređaje kako bi se provjerila kompatibilnost firmvera s uređajem na koji se instalira. Sama arhiva nije zaštićena, ali .DMG datoteke unutar nje zaštićene su AES ključem.

Mogućnosti[uredi | uredi kôd]

Početni zaslon[uredi | uredi kôd]

Početni zaslon, poznat kao SpringBoard, pokazuje ikone aplikacija i dock na dnu ekrana na koji korisnik može postaviti najkorištenije aplikacije. Početni zaslon se prikazuje nakon otključavanja uređaja i nakon što korisnik pritisne tipku Home.[20] Pozadina početnog zaslona može se mijenjati na uređajima s iOS-om 4 ili novijim. Na vrhu ekrana nalazi se statusna traka koja prikazuje informacije kao što su vrijeme, razinu baterije, jačinu signala i sl. Kako bi zaštitio nedopušteno korištenje uređaja, korisnik može zaštiti svoj uređaj postavljanjem četveroznamenkaste ili šesteroznamenkaste lozinke koju mora unijeti kod svakog otključavanja.[21] U iPhone OS-u 3.0 predstavljen je Spotlight, funkcija koja omogućuje pretraživanje različitog sadržaja pohranjenog na uređaju ili internetu.[22]

iPhone OS 3 uveo je Spotlight koji dopušta pretraživanje multimedijskog sadržaja, aplikacija, e-pošte, kontakata, poruka, itd.[23] Može mu se pristupiti s bilo koje stranice početnog zaslona.

Mape[uredi | uredi kôd]

iOS 4 uveo je podršku za mape. Mape se stvaraju stavljanjem jedne ikone aplikacije na drugu. Naziv mape automatski se postavlja ovisno o kategoriji aplikacija koje se grupiraju, ali se kasnije može ručno promijeniti.[24] U iOS-u 7 i novijem, mape mogu imati više stranica, a svaka stranica može sadržati do 9 ikona. Na tabletima iz serije iPad s iOS-om 9, moguće je postaviti do 16 aplikacija po stranici mape.[25]

Centar obavijesti[uredi | uredi kôd]

U iOS-u 5, Apple je uveo centar obavijesti koji omogućava korisniku pregled povijesti dospjelih obavijesti.[26] Pritiskom na obavijest otvara se odgovarajuća aplikacija. Od iOS-a 8 moguće je postavljati widgete u centar obavijesti. Ako zatvorena aplikacija primi obavijest, na njezinoj ikoni pojavi se crvena okrugla oznaka s bijelim brojem koji ukazuje na broj primljenih obavijesti.

Pristupačnost[uredi | uredi kôd]

U iOS-u dostupne su razne funkcije pristupaćnosti koje omogućuju lakše korištenje uređaja korisnicima s problema s vidom i sluhom.[27] VoiceOver čita naglas informacije koje se nalaze na zaslonu, uključujući kontekstne tipke, ikone, poveznice, elemente korisničkog sučelja, itd. čime omogućuje slijepim osobama korištenje uređaja.[28]

Ugrađene aplikacije[uredi | uredi kôd]

iOS dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija koje su smatrane osnovnim funkcijama svakog uređaja. Nekim od tih aplikacija se pristupa s početnog zaslona, a neke se moraju uključiti u postavkama. Neke od predinstaliranih aplikacija su: Telefon, Poruke, Kamera, Karte, Safari, Glazba, App Store, iTunes, Podsjetnici, FaceTime, Pošta i druge.

Uređaji[uredi | uredi kôd]

Iz serije uređaja iPhone najnoviju inačicu iOS-a, iOS 13, podržavaju modeli iPhone 6S i 6S Plus izdani 2015. godine i noviji.[29] Posljednja inačica iOS koju podržava izvorni model serije, iPhone, jest 3.1.3.[30] Nasljednik tog modela, iPhone 3G, dolazi predinstaliran s iOS-om 3.0 i podržava sve inačice do iOS-a 4.2.1.[31] Posljednje ažuriranje iOS-a koje je primio iPhone 3GS jest 6.1.6. Model iz 2010. godine, iPhone 4, primio je ažuriranje na iOS 7.1.2, a njegov nasljednik iPhone 4S na 9.3.6. Podrška za iPhone 5 završila je iOS-om 10.3.4, a za iPhone 5c iOS-om 10.3.3.

Jedini model iz linije uređaja iPod Touch koji podržava iOS 13 jest sedma generacija.[32] Podrška za šestu generaciju iPoda Touch završila je iOS-om 12.4.4.

iOS je na iPadu od inačice 13 preimenovan u iPadOS. iPadOS 13 podržan je na petoj, šestoj i sedmoj generaciji osnovnog iPada, drugoj i trećoj generaciji iPada Air, četvrtoj i petoj generaciji iPada Mini i svim generacijama iPada Pro.[33]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Apple (HR): "iPad" (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  2. Live from Macworld 2007: Steve Jobs keynote - Engadget
  3. Mobile/Tablet OS Market Share - NetMarketShare - Internet Archive
  4. MacWorldArhivirana inačica izvorne stranice od 10. listopada 2015. (Wayback Machine) Christopher Breen: "Five things to do with your old Apple TV" (pristupljeno 10. rujna 2015.)
  5. Pavlić, Matija. 5. lipnja 2019. Apple otkrio koji će uređaji dobiti nadogradnju na iOS 13. bug.hr. Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  6. Bloomberg Business Adam Satariano, Peter Burrows i Brad Stone: "Scott Forstall, the Sorcerer's Apprentice at Apple", 12. listopada 2011. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  7. Ars Technica John Siracusa: "Can’t help falling in love", 7. ožujka 2008. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  8. MacWorld Mathew Honan: "Apple unveils iPhone" (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  9. Internet Archive - Apple: "iPhone - Features - OS X" (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  10. Internet Archive - 9TO5Mac: "Jobs’ original vision for the iPhone: No third-party native apps", 21. listopada 2011. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  11. Engadget Nik Fletcher: "Apple: "we plan to have an iPhone SDK in developers' hands in February"", 17. listopada 2007. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  12. Engadget Ryan Block: "Live from Apple's iPhone SDK press conference", 6. ožujka 2008. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  13. Engadget Nilay Patel: "iPhone OS 4 renamed iOS 4, launching June 21 with 1500 new features", 7. lipnja 2010. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  14. Cisco BlogsArhivirana inačica izvorne stranice od 21. lipnja 2013. (Wayback Machine) Kristin Carvell: "Cisco and Apple Agreement on IOS Trademark", 7. lipnja 2010. (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  15. Ivančić, Tanja. 25. siječnja 2016. Apple otvara centar za poduku programera. Večernji.hr. Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  16. Apple opens first iOS Developer Academy in Naples. Apple (engleski). 6. listopada 2016. Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  17. MacWorld Christopher Breen: "First Look: iPod touch 1.1.3" (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  18. MacWorld Jim Dalrymple: "Accounting rules behind iPod touch update charge" (pristupljeno 10. listopada 2015.)
  19. FILExt: ".IPSW File" (pristupljeno 26. listopada 2015.)
  20. Apple Help: "iPhone - Home button" (pristupljeno 26. listopada 2015.)
  21. Apple Support: "Use a passcode with your iPhone, iPad, or iPod touch", 16. rujna 2015. (pristupljeno 26. listopada 2015.)
  22. Apple Support: "Use Search on your iPhone, iPad, or iPod touch", 23. rujna 2015. (pristupljeno 26. listopada 2015.)
  23. Landau, Ted. 19. lipnja 2009. iPhone OS 3.0: Spotlight, Voice Memos, Notes. The Mac Observer (engleski). Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  24. Frakes, Dan. 21. lipnja 2010. Hands on with iOS 4 folders. Macworld (engleski). Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  25. Miller, Chance. 8. srpnja 2015. iOS 9 lets you store 105 more apps per folder on the iPad. 9to5Mac (engleski). Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  26. Apple Support: "About Notifications on iPhone, iPad, and iPod touch" (pristupljeno 26. listopada 2015.)
  27. Apple Support: "Use Accessibility features in iOS" (pristupačnost 26. listopada 2015.)
  28. Symons, Mick. 3. veljače 2019. How to use VoiceOver on iPhone and iPad. iMore (engleski). Pristupljeno 10. srpnja 2019.
  29. Miller, Chance. 19. rujna 2019. Here are all of the iPhones and iPads that support iOS 13 and iPadOS 13. 9to5Mac (engleski). Pristupljeno 11. prosinca 2019.
  30. GSMArena: "Apple iPhone" (pristupljeno 7. kolovoza 2015.)
  31. GSMArena: "Apple iPhone 3G" (pristupljeno 7. kolovoza 2015.)
  32. Padhiyar, Jignesh. 9. studenoga 2019. iOS 13 Supported Devices: Starting from iPhone 6s to the Latest iPhone. igeeksblog (engleski). Pristupljeno 11. prosinca 2019.
  33. Chan, Christine. 3. lipnja 2019. Here are all the devices compatible with iPadOS 13. iMore (engleski). Pristupljeno 11. prosinca 2019.