Iluminati

Izvor: Wikipedija

Iluminati su prosvjetiteljsko društvo koje je u Bavarskoj u Ingolstadtu 1776. utemeljio profesor prava Adam Weishaupt.[1] Od svojih je članova zahtijevao religiozno prosvjećenje i širenje humanističko-kozmopolitske ideje. Djelovanje društva bilo je zabranjeno 1784./1785. godine. Skupina je tada, kako se smatra, prekinula svoje aktivnosti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi iluminatski pokret je nastao u Italiji. Tamo su ga činili znanstvenici i pisci poput Galilea, koji je bio prvi vođa talijanskih iluminata. Malo nakon osnivanja, Katolička crkva je saznala za iluminate, i uhitili su 4 pripadnika iluminata. Nakon ispitivanja, sva četvorica su bačena na javna mjesta. Nakon toga, iluminati su se povukli u ilegalu, pa poslije toga prešli u druge države, poput Španjolske i Njemačke. Različite sljedbe pod imenom iluminati, u Španjolskoj poznati pod imenom alluminados ili alumbrados, javljaju se još od 15. stoljeća.[1] U Njemačkoj je društvo iluminata osnovano 1776. godine, a redu su pripadale mnoge poznate osobe, poput Goethea i Herdera.

Adam Weishaupt

Njemački iluminati dovode se u vezu s drugim tajnim društvima, osobito sa slobodnim zidarima iako ova veza nije u potpunosti razjašnjena. Pojam iluminizam ili prosvjetljenje može se tumačiti i kao ezoterična struja i kao javan pokret osvještavanja društva. Pretpostavlja se da su bavarski iluminati započeli kao društvo sa željom da pridonesu naprednom razvoju svijeta kroz humanistički svjetonazor, no ovo se kasnije navodno iskvarilo, uglavnom zbog stvarnog nepoznavanja ovog društva i njegovih stvarnih ciljeva, s obzirom na to da njihovo postojanje nije bilo javne naravi.

Ipak, mnogi toretičari zavjere ovo društvo dovode u vezu sa skupinama ljudi koji na tajan način upravljaju svjetskim događajima nastojeći ostvariti raznorazne ciljeve. Među njihove ciljeve navodi se stvaranje jedne globalne države, kontrola prirasta stanovništva, širenje zaraznih bolesti, utjecaj na medije, dakle opći antidemokratski ustroj svijeta. Zagovornici postojanja Iluminata ističu da mogu izravno ili neizravno utjecati na povijesne događaje, da posjeduju tajna znanja itd.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, str. 109.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • The Secret School of Wisdom: The Authentic Ritual and Doctrines of the Illuminati, ed. Josef Wäges & Reinhard Markner, Lewis Masonic, London, 2015. ISBN 978-0853184935
  • Introvigne, Massimo, Iluminati i sionski priorat, Verbum, Split, 2006. ISBN 953-235-060-8
  • Opća i nacionalna enciklopedija u 20 svezaka, sv. IX, Zagreb, 2006. ISBN 953-7224-09-0

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Iluminati