Inženjerijska bojna GMTBR

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Inženjerijska bojna.
Inženjerijska bojna GMTBR-a
Osnovana 2008.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta inženjerijska bojna
Dio Gardijska mehanizirana brigada
Vojarna Kula, Sinj
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
bojnik Dražen Mazalin

Inženjerijska bojna Gardijske motorizirane brigade ustrojena je 2008. godine od srodnih ustrojbenih cjelina nekadašnjih gardijskih brigada, a u njezin su sastav ušle inženjerijske satnije Prve, Druge te Četvrte gardijske brigade.

Među težišnim zadaćama bojne jesu inženjerijsko-graditeljski radovi, pripreme za mirovne misije, te provedba partnerskih ciljeva s težištem na inženjerijsku mobilnost, protumobilnost i sposobnost preživljavanja, kao i provedba borbeno usredotočene i učinkovite obuke u standardnim vojničkim vještinama. Pripadnici ove bojne moraju također biti spremni za obavljanje zadaća pomoći i spašavanja, te drugih netradicionalnih zadaća poput gašenja velikih šumskih požara i provođenja mjera protupoplavne zaštite, a zaduženi su i za provođenje zadaća zimske službe.

Bojna u svom sastavu ima Pionirsku i Inženjerijsku satniju te Zapovjedni, Mosni i Logistički vod, u skladu s namjenom koju obavljaju.

Bojna je smještena u vojarnu "Kula" u Sinju.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.