Innuendo (singl)

Izvor: Wikipedija
Innuendo
Queen (singl)
ŽanrHard rock
"B" Strana
Bijou
Objavljen 14. siječnja 1991.
Trajanje6:30
Izdavač Parlophone
Hollywood Records
Producent(i)Queen, David Richards
Tekstopisac
Queen (Freddie Mercury i Roger Taylor)
Kronologija albuma – Queen
The Miracle
(1989)
Innuendo
(1991.)
I'm Going Slightly Mad
(1991.)

"Innuendo" je singl britanskog rock sastava Queen. Nalazi se na istoimenom albumu "Innuendo". Singl je objavljen (kao prvi s albuma) 14. siječnja 1991. Na "B" strani se nalazi "Bijou". Pjesma u trajanju od 6 i pol minuta je jedna od najdužih u repertoaru sastava. Singl se popeo na mjesto broj 1. top ljestvice singlova u UK.

Nastanak pjesme[uredi | uredi kôd]

Iako pjesmu potpisuju svi članova sastava, za tekst i glazbu su uglavnom zaslužni Mercury i Taylor. Pjesma je složena poput slagalice, sve počelo je kao vježba Maya, Taylora i Deacona. Mercury je dodao tekst, te ga je Taylor dovršio. Središnji dio je u potpunosti Mercuryjevo djelo. Španjolsku gitaru odsvirao je Steve Howe.

Glazbeni spot[uredi | uredi kôd]

Pošto se Mercury više nije mogao pojavljivati pred kamerama u spotu su korišteni isječci iz ranijih spotova sastava koji su za ovu priliku animirani. Članovi sastava su također animirani i to u stilu Leonarda da Vincia (Mercury), Jacksona Polloca (Taylor), Pabla Picassa (Deacon) i u Viktorijanskom stilu (May). U spot su uvrštene i monoge povijesne fotografije. U SAD-u je zabranjen spot u kojem su prikazane fotografije iz Zaljevskog rata.

Top ljestvica[uredi | uredi kôd]

Zemlja Pozicija
UK 1
Portugal 1
USA 17
JAR 1
Norveška 6
Njemačka 5
Italija 4
Švicarska 3

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Tekst pjesme Innuendo