Institut za oceanografiju i ribarstvo

Izvor: Wikipedija
Zgrada Instituta za oceanografiju i ribarstvo na zapadnom rtu Marjana

Institut za oceanografiju i ribarstvo je osnovan u Splitu 1930. godine kao prva nacionalna znanstveno-istraživačka institucija koja se bavi istraživanjem mora. Institut provodi veoma kompleksna istraživanja iz područja biološke, kemijske i fizičke oceanografije, sedimentologije, te ribarstvene biologije i marikulture.[1] Nalazi se uz more blizu rta na jugozapadnoj strani Marjana.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Za prvog ravnatelja Instituta izabran je norveški sveučilišni profesor dr. Hjalmar Broch.[2] Nakon Drugog svjetskog rata na čelo Instituta dolazi dr. Tonko Šoljan, čiji je mandat obilježila velika i uspješna aktivnost institucije.

Početkom 60-ih godina započinje se s mjesečnim mjerenjima primarne proizvodnje (C-14 metoda) u obalnim i otvorenim vodama srednjeg Jadrana, što su ujedno i prva istraživanja takve vrste u Jadranu. početkom 70-ih Institutu je pridružen Biološki zavod iz Dubrovnika, koji je preustrojen u dva dislocirana institutska laboratorija i u tom je obliku djelovao sve do 2006. godine, kada je priključen Sveučilištu u Dubrovniku.[2]

Početkom 90-ih Institut se veoma aktivno uključuje u pedagošku aktivnost na način da u okviru Sveučilišta u Splitu organizira Studijski odjel za more, prvi i jedini studij takve vrste u Hrvatskoj.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Službene stranice. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2017. Pristupljeno 5. lipnja 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b Povijest instituta. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. siječnja 2017. Pristupljeno 5. lipnja 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Institut za oceanografiju i ribarstvo