Ivan Šegedin

Izvor: Wikipedija

Ivan Šegedin (Split, 27. svibnja 1963.) hrvatski je skladatelj i utemeljitelj festivala " Međunarodni Marko Polo festival pisme i vina".

Živi u naselju Žrnovo, grad Korčula. Potiče iz skromne seljačke obitelji, rodne kuće akademika i književnika Petra Šegedina. Završio je Osnovnu školu u Žrnovua Srednju školu u Korčuli. Na Sveučilištu u Dubrovniku upisuje Ekonomski fakultet. U Osnovnoj školi u Žrnovu, pokazuje izuzetan talent za glumu i glazbu putem raznih školskih aktivnosti; dramska, folklorna i glazbena grupa. Dramskom, glazbenom i folklornom grupom postiže zavidne rezultate i nagrade diljem regije.

Već kao srednjoškolac osnovao je glazbenu grupu The Rabits (eng. rabbit, hrv. „zečevi”), kako od milja njegove mještane nazivaju susjedi s lokal patriotskim osjećajima za humor. S obzirom na to da je ova grupa prestala s radom za vrijeme njegovog odlaska u vojsku, po povratku je osnovao grupu The Endemi, koju kao frontman održava 8 godina.[1] Po njegovom odlasku iz grupe, prestala je s radom. U međuvremenu, snima svoj prvi nosač zvuka za PGP RTB s 9 autorskih pjesama. Radi u HTP – u Korčula, zatim u trgovačkom poduzeću ''Gradina''.

Godine 1990. uključuje se kao hrvatski dragovoljac u obranu suvereniteta Republike Hrvatske a paralelno s tim otvora i prvu samostalnu trgovačku radnju. Unatoč svemu i dalje ostaje zarobljenik glazbe u svojoj duši. U vrijeme Domovinskog rata, na bojišnici piše skladbu ''Korčulanski Sinovi'' za koju 1993. godine snima spot u Dubrovačkom zaleđu s istinskim hrvatskim braniteljima u sjećanje na nemile događaje tog vremena. U svoj životnoj stvarnosti u mnogim skladbama koje nastaju tijekom i poslije Domovinskog rata, otkriva mnoge sudbine koje ga zanimaju.

U svojim skladbama uglavnom opisuje vertikalu vlastitog života. Poučen iskustvom, organizacijskim sposobnostima, poštujući sve ljudske vrijednosti, osobine, korijene i ljepotu života na ovim škrtim ali najljepšim prostorima otoka Korčule u oslobođenoj Republici Hrvatskoj. 1996. godine organizira I. Međunarodni Marko Polo Festival pisme i vina u koji ulaže svu svoju vlastitu imovinu, vrijeme, trud odricanje i energiju. Iste godine je nevrijeme uništilo pozornicu. Kao da je nebo tražilo od njega preostali dio energije iskušavajuć pri tom njegovu želju i volju za opstankom uz sva odricanja na otoku Korčuli. Promatrao je ljude, koji su posjećivali nevremenom porušene kulise za I. Festival ali nitko od njih se nije ni sjetio da na svijetu i u demokraciji postoji humanost. Već tada polaže demokratsku zakletvu i uspjeh je bio zagarantiran. Prepun grad Korčulu do tada je svatko samo mogao sanjati, kao i prepune festivalske tribine. Već prvu godinu festivala njegova skladba ''Korčula je biser mora'' postaje simbol otoka Korčule koju naša djeca i odrasli zapjevaju u raznim prigodama. Ove godine s gradom Korčulom slavi XXVIII. godinu Međunarodnog Marko Polo Festivala pisme i vina, za vrijeme kojeg je svake godine grad Korčula prepun. Sve ove godine su protekle u tren, kao da je sve počelo jučer. Sretan je i ponosan građanin jer je svom Gradu i otoku Korčuli poklonio svoju dušu i svoj život a grad i otok Korčula se ne mogu zastidjeti pred nijednim festivalom u svijetu.

Napisao je i uglazbio preko 300. skladbi i izdao preko 20. nosača zvuka. Njegove skladbe pjevaju razni izvođači i klape poput: Vinko Coce, Neda Ukraden, Boris Babarović Ex Crveni Koralji, Vladimir Kočiš Zec Ex Novi Fosili, Tihana Sabati, Zoran Jelenković, Nenad Vetma, Nenad Kero, klapa Kumpanji, klapa Luka Ploče, klapa Ošjak, Šima Jovanovac, Tamburaški sastav ''Slavonski san'', Vesna Nežić Ružić, Marina Gradić, Zorica Andrijašević, Janja Jurić i mnogi drugi. Mnoge njegove skladbe posvećene su gradu Korčuli, ljepotama i predjelima Republike Hrvatske. Sudjelovao je na raznim festivalima u Republici Hrvatskoj i osvajao nagrade: Melodije Hrvatskog Jadrana, Zagreb Fest, Melodije Mostara, Melodije Hrvatskog Juga. Pobjednik je Večeri Pobjednika Hrvatskih Festivala, a posebno je imao čast s vlastitom skladbom ''Sveti Oče Čuvaj Nas'', dočekati Sv. Oca, Papu Ivana Pavla II. na Žnjanu u Splitu. Primo je mnogobrojne nagrade a onu koju sebično čuva je ''Ne damo te pismo naša'' sa Poljuda.

Samostalan je umjetnik Republike Hrvatske, član je Hrvatskog društva skladatelja, Matice hrvatske, udruge ''Liga za borbu protiv raka Pelješac - Korčula'', ''Moje Sunce'' – za pomoć djeci s posebnim potrebama, udruge ''Spasimo odjel srcem'' KB ''Sestre Milosrdnice'' za koje je organizirao mnoge humanitarne akcije i koncerte. Kao predsjednik Mjesnog odbora Žrnovo – Postrana, pokrenuo je niz akcija oko uređenja mjesta koje je bilo prepušteno samo sebi, bez inicijativa. 20. godina je tajnik Gradske Organizacije HSS –a grada Korčule.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dubrovački - Malo je poznato da je hit „Rodio se mali Dalmatinac" Mile Hrnića premijerno izveden baš na ovom festivalu. slobodnadalmacija.hr. 28. srpnja 2018. Pristupljeno 12. siječnja 2024.