Ivan Antun Zrinski

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Ivan Antun Zrinski
Ivan-Antun-Zrinski.jpg
Ivan Antun Zrinski na slici iz 18. stoljeća
grof
Rođenje 1651.
Smrt 11. studenoga 1703.
Otac Petar Zrinski
Majka Ana Katarina Zrinska

Ivan Antun Zrinski (na mađarskom: Zrínyi János Antal), (Ozalj (?), 1651.Graz, 11. studenoga 1703.), hrvatski grof iz velikaške obitelji Zrinski.

Životopis[uredi VE | uredi]

Punim imenom Ivan IV. Antun Baltazar Zrinski rođen je kao jedini sin u braku hrvatskog bana Petra Zrinskog i njegove supruge Katarine rođ. Frankopan. Školovao se u Pragu i stekao visoko obrazovanje, o čemu svjedoče podaci da je govorio čak sedam stranih jezika.

U vrijeme dok je njegov otac vodio urotu protiv kralja Leopolda, bio je još dijete. Nakon sloma urote, kada su konfiscirana sva imanja njegova oca, među kojima i ona u Međimurju, odnosno Čakovcu, bio je prema mišljenju Bečkog dvora trajna prijetnja.

U vrijeme dok je u bici kod Slankamena 1691. godine, pogođen metkom u leđa, stradao njegov bratić Adam Zrinski, Ivan Antun je već godinama trunuo u tamnici. Jer, premda lojalan kralju, služivši kao časnik u njegovoj vojsci i istaknuvši se u mnogim bitkama, stalno je bio pod prismotrom i sumnjičen kao njegov protivnik, pa je naposlijetku godine 1683. optužen zbog veleizdaje i utamničen. Dvadeset je godina proveo po austrijskim zatvorima, među kojima su bili Rattenburg u Tirolu i Schlossberg u Grazu.

Iscrpljen i bolestan, dugo boravivši u vlažnim ćelijama, Ivan Antun je umro od upale pluća u Grazu, na Martinje, 11. studenoga 1703. godine, i tajno pokopan u grobnici ispod crkve dominikanskog samostana u Grazu. Njegovi su posmrtni ostaci 1944. godine prenešeni u Katedralu Blažene Djevice Marije u Zagrebu.

Smrću ovog mučenika ugasila se loza stare i slavne hrvatske velikaške obitelji Zrinski.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]