Ivan Butković (hrvatski iseljenički djelatnik)

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Ivan Butković.

Ivan (Ivo) Butković (? − ?), hrvatski iseljenički djelatnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

U Zagrebu je proveo djetinjstvo i stekao školsku naobrazbu. S dvoje braće otišao je 1960. godine iz Hrvatske u Australiju. Supruga Slavica došla je za njim u Australiju 1963. godine. U Australiji se Ivan Butković istakao djelatnošću među hrvatskim iseljeništvom. Od prvih se je dana društveno-politički angažirao u zajednici australskih Hrvata, promicao je hrvatstvo, odgajao mladež u hrvatskom duhu, u čemu je imao aktivnu pomoć supruge Slavice.

U 29 je godina najviše djelovao na području novinarstva. Supokretač je nekoliko hrvatskih iseljeničkih časopisa. Uređivao je hrvatske tjedne novine Hrvatski vjesnik od 1983. do 1992. godine.

Predsjedavao je Hrvatskim klubom u Sydneyu 1972. godine. 1989. je godine bio sabornik Hrvatskog narodnog vijeća.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, Butković se sa suprugom i sinom vratio u Hrvatsku. Nastanio se je u Zagrebu.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Hrvatska matica iseljenika ga je predložila za odlikovanje za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana.

1996. je godine odlikovan Redom Hrvatskog pletera.[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Butkovićev sin Jasen osnovao je u Hrvatskoj Hrvatski kriket klub. Bio je predsjednik Hrvatskog kriket saveza u dva mandata, od 2004. do 2008. i 2008. do 2009. godine, a danas je u izvršnom odboru Hrvatskog kriket saveza.[2]

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Treba raditi na tome da se što više Hrvata vrati u Hrvatsku. Ovdje je još uvijek nazočna kriva predođba o iseljeništvu, a oni su veliki potencijal ako ih znamo za Hrvatsku iskoristiti u pozitivnom smislu. Velika je šteta za Hrvatsku što ima takav stav prema iseljenim Hrvatima. Jedina svjetla točka je Hrvatska matica iseljenika, koja oduvijek brine o Hrvatima izvan domovine«

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Odluka o odlikovanju Redom hrvatskog pletera broj 01-051-96-16-3/1, Narodne novine, Narodne novine br.: 56, 11. srpnja 1996.
  2. O hrvatskom kriket savezu, pristupljeno 21. travnja 2015.