Ivan Dobravec Plevnik

Izvor: Wikipedija

Ivan Dobravec Plevnik (Zagreb, 10. listopada 1873.Virovitica, 19. prosinca 1959.), publicist, pripovjedač i dramski pisac. Ubraja se među tridesetak osnivača Hrvatskog novinarskog društva 1910., uz Milana Grlovića, Antuna Gustava Matoša, Mariju Jurić Zagorku. Njega je kao jednog od svojih uzora spominjao i Ive Mihovilović. Uvršten je među znamenite Hrvate 19. stoljeća. Djed je hrvatskog publicista i novinara Danka Plevnika.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ivan Dobravec Plevnik izučio je u Zagrebu tiskarski zanat, te se - nakon Trsta, Gorice, Ljubljane, Graza, Beča i Pešte, kao aktivni pravaš - 1899. doselio u Viroviticu gdje je otvorio vlastitu tiskaru i pokrenuo novine (“Virovitičan”, 1899. – 1941.). U njima je, pod pseudonimima Ivan Starić i Pegaz, objavljivao i vlastite književne priloge - pjesme, članke, crtice, feljtone, igrokaze, osvrte, kronike i memoarske zapise. Književni uspjeh postigao je kratkim romanom “Ljubav je jača od mača” (1902.) i “Igrokazima za diletantske pozornice” (1930.). Ivan Dobravec Plevnik bio je aktivan u Hrvatskom pjevačkom društvu “Rodoljub”. Njegovi sinovi, Zvonko, koji se više bavio tipografijom, i Božo, doajen osječkog “Glasa Slavonije”, također su se bavili novinarstvom.

O Plevnikovu književnom opusu Vinko Brešić Piše:

“Ljubav je jača od mača, historijska pripovijest iz doba turskog gospodstva u Slavoniji”, drži se šenoinskoga modela povijesneoga romana: romantična priča o ljubavi između muslimanke, agine kćeri Ljeposave, i kršćanina, Stanka Ilića, isprepliće se s prikazom borbe Slavonaca protiv Turaka u 17. stoljeću. Vodeći se svojim načelom “vjernosti i istinitosti”, Plevnik uvodi povijesne osobe poput fratara Luke Ibrišimovića i Mate Lapsanovića, vođa ustanka protiv Turaka, bana Nikole Zrinskoga i dr. Likovi su oslikani crno-bijelom tehnikom pa su tako na jednoj strani junaci koji su oličenje junaštva i plemenitosti, a na drugoj izdajice i slabići. Autor u prvi plan ističe zanosni optimizam i patriotizam svojih junaka te njihovu vjeru u slobodu i moć ljubavi. Riječi virovitičkog junaka Stanka Ilića: “Ja ljubim Hrvatsku i vjeru mojih otaca, a ta je ljubav jača od mača” leitmotiv su ove priče, koja je doživjela čak četiri izdanja.

Dramski Plevnikov rad obuhvaća pet kraćih igrokaza za diletantske pozornice s glazbenim prilogom pisanih u maniri domaćeg pučkog igrokaza 19. stoljeća. Pobude su mu prosvjetiteljske i patriotske, tj. da kroz zabavu pouči obični puk, istisne loše prijevode i tuđinski duh, te ublaži pomanjkanje srodne domaće dramske literature. Plevnik uspijeva kroz humor i blagu ironiju, kadšto i karikaturu, upozoriti na mane i poroke koji vladaju u njegovoj neposrednoj sredini i vremenu uopće. Radnja veselih igara zbiva se uglavnom u Virovitici i u sadašnjosti, a likovi su tipični predstavnici svoga doba i malograđanske sredine (Orlić iz Počima smijehom, svršava plačem, Miško iz Nasamarenog mladoženje, literat i Margita iz Tiskarske pogreške).

Zbog otvorene didaktičnosti i moraliziranja te naglašene sentimentalnosti Plevnik nije dosegao prosjek pučkog glumišta, ali je ostvario teatar u skladu s vlastitim poimanjem njegove društvene uloge. Slično vrijedi i za njegovu prozu.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • “Ljubav je jača od mača. Historijska pripovijest iz doba turskog gospodstva u Virovitici”, Virovitica, 1902.
  • “Igrokazi za diletantske pozornice” - (“Nasamareni mladoženja”, vesela igra u 2 čina s pjevanjem; “Počima smjehom, svršava plačem”, vesela igra u 1 činu; “Tiskarska pogreška”, vesela igra u 3 čina; “Prva noć u braku”, vesela igra u 1 činu; “Na Silvestrovu noć”, prikaz u 1 činu), Virovitica, 1930.
  • “Lijepa naša domovina!” (Putni doživljaji virovitičkog hrvatskog pjevačkog družtva “Rodoljub”), Virovitica (1913.).
  • “Ukus poljupca i druge crtice”, Cetinje, 1918.
  • “Ljubav je jača od mača” i “Tiskarska pogreška”, Slavonica, knj. 88, Vinkovci, 1994.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Dragutin Feletar: HPD "Rodoljub" Virovitica 1880-1980, Virovitica: HPD "Rodoljub", 1980.
  • V(inko) Brešić: “Virovitičko građansko novinstvo (1899-1941)”, Virovitički zbornik 1244-1984, Virovitica 1986.
  • S. Marijanović: “Pokret kazališnog amaterizma u istočnoj Hrvatskoj i djelatnost kazališta u Virovitici”, Dani hvarskog kazališta, sv. 12, Split 1986.* “Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u Hrvatskoj od 925-1925”, Zagreb: August Cesarec, 1990. (Reprint). ISBN 86-953-0176-X nevaljani ISBN
  • Milan Grlović: “Album zaslužnih Hrvata XIX. stoljeća: sto i pedeset životopisa, slika i vlastoručnih podpisa”, (Reprint). Rijeka: Tiskara Rijeka, 1992.
  • V(inko) Brešić: “Književnik Ivan Dobravec-Plevnik”, Republika, br. 9-10, Zagreb 1995.
  • Vinko Brešić: “Knjiga o Virovitici”, Virovitica: MikešLand, 1999. ISBN 953-97204-0-0
  • Petar Požar: Leksikon povijesti, novinstva i publicistike. Split: Petar Požar, 2001. ISBN 953-98046-3-9