Ivan Jagšić

Izvor: Wikipedija

Prof. ing. Ivan Jagšić (Uzlop, 28. travnja 1886.Gualeguay, 2. travnja 1956.) je argentinski znanstvenik, rodom Hrvat iz Gradišća. Bio je sveučilišni profesor, geodet, kartograf, topograf, meteorolog i astronom.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 28. travnja 1886. u Uzlopu od roditelja Silverija Jagšića i Cataline Gerdentić. Srednju je školu pohađao u Raabu i Ödenburgu. Pokušao je studirati na tehnološkom fakultetu u Selmecbányi, 100 km od Budimpešte, no nije se uspio upisati. Također nije uspio se upisati ni na budimpeštansko sveučilište. Razlog je bio isti: nije htio promijeniti svoje ime Ivan u mađarsko Janos. Župnik Ivan Miletić ga je savjetovao da okuša sreću drugdje, jer "za Hrvata nema kruha u Mađarskoj". U Zürichu na Politehnici studirao je kartografiju, topografiju i geodeziju. Potom je otišao u Argentinu i u gradu Cordobi postaje sveučilišni profesor za geodeziju, kartografiju, topografiju, meteorologiju i astronomiju. Jagšić je u Cordobi osnovao vojnu avijatičarsku školu (Escuela de Aviación Militar de Córdoba), čiji je bio direktor i profesor do svoje smrti.

Pisac je brojnih znanstvenih knjiga iz svoje struke. Oceanografski institut za Južnu Ameriku u Brazilu nosi njegovo ime. U drugoj polovici svoga života posvetio se proučavanju fizikalne meteorologije, zbog čega su ga nazivali "znanstvenim obnoviteljem i preporoditeljem meteoroloških nauka". Bio je član mnogih znanstvenih ustanova Argentine, Urugvaja i SAD. Umro je u gradu Gualeguayu, pokrajina Entre Rios, 2. travnja 1956., a pokopan je u Buenos Airesu na obiteljskom groblju La Recoleta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog informativnog centra (http://www.hic.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: HIC.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.