Ivana Dulić Marković

Izvor: Wikipedija

Ivana Dulić Marković (Zagreb, 1961.) je hrvatska političarka iz Srbije. Rodom je Hrvatica.

Rodila se u katoličkoj obitelji u Zagrebu 1961. godine. Ubrzo je životni put nosi u Suboticu, u kojoj je provela djetinjstvo i u kojoj je završila osnovnu i srednju školu.

Potom se vraća u rodni Zagreb, gdje je diplomirala i magistrirala na Poljoprivrednom fakultetu.

Bila je u prvoj vladi Vojislava Koštunice. Kao članica G17+, bila je ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od 2004. do 2006. godine, nakon čega ju je 2006. naslijedio stranački kolega Goran Živkov.

U istoj 2006. godini je bila potpredsjednica Vlade Srbije, naslijedivši stranačkog kolegu Miroljuba Labusa. Bila je ujedno prva žena na toj funkciji u srbijanskoj vladi. Njenom izboru na tu funkciju su se protivili socijalisti i radikali (potonji su ju optuživali da joj se bliska rodbina hvalila time da je sudjelovala u Domovinskom ratu u Hrvatskoj i da ima naročite zasluge), a njen izbor su podupirali Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Demokratska stranka Srbije. I nakon izbora na tu funkciju, radikalski napadi na nju nisu prestali.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Index S.H.: Hrvatica potpredsjednica srpske Vlade?, 30. svibnja 2006., preuzeto 10. lipnja 2011.
  • Index B.S./A.H.: Srpski radikali protiv Dulić-Marković: Na vlast u Srbiji dovode se ustaše, 6. lipnja 2006., preuzeto 10. lipnja 2011.
  • Index Index.hr/B92: Srpski radikali Dulić-Marković je ustaša!, 1. kolovoza 2006., preuzeto 10. lipnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]