Ivica Vidović

Izvor: Wikipedija
Ivica Vidović
Ivica Vidović
Ivica Vidović
Rođenje 10. svibnja 1939., Beograd, Srbija[1]
Smrt 18. travnja 2011., Zagreb, Hrvatska
Zanimanje glumac
Godine rada 1960-ih2011.
Supruga Gordana Gadžić
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti
Ivica Vidović u predstavi "Bog masakra", Teatar Rugantino, 2009.

Ivica Vidović (Beograd, 10. svibnja 1939.Zagreb, 18. travnja 2011.) bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Diplomirao je 1963. godine na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Prvi angažman dobio je u HNK u Zagrebu, a kasnije je član i drugih kuća (Dramsko kazalište Gavella, Teatar &TD, česte suradnje s HNK u Splitu); posebno se ističe u modernom repertoaru (Handke, Shaffer, Stoppard, Ionesco, Kundera, Jelačić Bužimski, Gavran), za što je višestruko nagrađivan. Jedan od najistaknutijih filmskih glumaca koji su se pojavili na prijelazu u 1970-e godine.

U hrvatski i ondašnji jugoslavenski film unosi novi tip introvertiranoga, deziluzioniranoga suvremenoga urbanog junaka (odn. antijunaka) i gubitnika. Mladolika izgleda, pomalo sporih, "melankolično-snenih reagiranja", osobito sugestivno tumači zbunjene, u prikazanim životnim, posebno u političkim okolnostima nesnalažljive osobe: ideal borca NOB-e u Zasedi (1969.) Živojina Pavlovića, "beckettovskog" junaka u iščekivanju u filmu Idu dani (1970.) Fadila Hadžića, prigradskog marginalca u filmu Kužiš stari moj (1973.) Vanče Kljakovića, za što je nagrađen Srebrnom arenom u Puli, intelektualca psihološkim terorom prisiljenog na kolaboraciju u Prijekom sudu (1978.) Branka Ivande, usamljene intelektualce u Ritmu zločina (1981.) i Čovjeku koji je volio sprovode (1989.) Zorana Tadića te uloga hrsuza (mangupa) Halilčića u televizijskoj seriji Tale (1977.). Posebnost u njegovu filmskom opusu predstavlja lik (s crnohumornim značajkama) sovjetskoga klizačkog prvaka u filmu W. R. - Misterije organizma (1971.) Dušana Makavejeva. U kontekst stvorenog tipa potpuno se uklapa i uloga koja mu je donijela golemu popularnost - uloga osobenjaka Servantesa u televizijskoj seriji Naše malo misto (i filmu Servantes iz malog mista, 1982.) Danijela Marušića, kao i kasnije naslovni lik u televizijskoj seriji Inspektor Vinko Kreše Golika.

Godine 1998., zajedno sa suprugom Gordanom Gadžić osniva Kazališnu družinu Teatar Rugantino gdje je do svoje smrti bio umjetnički direktor, ali i glumac i redatelj.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

U nekoliko posljednjih godina Ivica Vidović dokazivao je svoj glumački vitalitet radeći i s mlađim redateljima, okrunjujući kvalitetu i konstantnost svojih interpretacija novim nagradama.

Posljednje počivalište[uredi | uredi kôd]

Po svojoj želji pokopan je u Komiži. Komemoracija u spomen na velikana hrvatskog glumišta Ivicu Vidovića održana je 21. travnja 2011. točno u podne u njegovu matičnom kazalištu “Gavelli”. Posljednji ispraćaj održan je isti dan u 16:45 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju. Pogreb je održan 22. travnja u 16 sati na gradskom groblju u Komiži.[2][3] U ime brojnih Komižana, od velikog glumca i jedinstvenog čovjeka oprostio se komiški pjesnik Jakša Fiamengo uz emotivan govor u kojem se prisjetio svih Vidovićevih važnijih uloga.[4]

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Preminuo glumac Ivica Vidović, Tportal.hr, objavljeno 18. travnja 2011., pristupljeno 7. siječnja 2021.
  2. Ivica Vidović (1939-2011) - Biografija. rugantino.hr. Teatar Rugantino. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. siječnja 2012. Pristupljeno 2. prosinca 2022.. Preminuo je 18.4.2011. u 72. godini u Zagrebu. Po svojoj želji pokopan je u Komiži.
  3. Pacek, Tatjana. 19. travnja 2011. Ivica Vidović Utočište mu je bila Komiža, tamo će pronaći vječni mir. vecernji.hr. Večernji list. Pristupljeno 2. prosinca 2022.. Komemoracija u spomen na velikana hrvatskog glumišta Ivicu Vidovića održat će se u četvrtak točno u podne u njegovu matičnom kazalištu “Gavelli”. Posljednji ispraćaj bit će isti dan u 16.45 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju. Pogreb će se održati u petak u 16 sati na gradskom groblju u Komiži.
  4. Bobanović, Paola. 22. travnja 2011. Uputili mu posljednje zbogom Komiža se oprostila od Ivice. 24sata.hr. 24sata. Pristupljeno 2. prosinca 2022.. Točno u 16 sati na Veliki petak, na Gradskom groblju u Komiži oglasile su se trube, koje su uz melodiju 'Fala', zatim 'Oj ti dušo moje duše' i 'Tišinu' odale posljednju počast Ivici Vidoviću. Glumac je preminuo u ponedjeljak u 72. godini od raka grla.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]