Jakov Salečić

Izvor: Wikipedija

Jakov Salečić (1678.1747.) zvani "pjesnik Krilko" je bio hrvatski svećenik kanonik, pjesnik, teolog, filozof, arheolog i povjesničar iz Smokvice.

Godine 1717. doživio je obiteljsku tragediju. Te su se godine dvije galije s 360 Turaka iskrcale na Korčulu, navalile na Salečićevu Smokvicu koju su Turci poharali, opljačkali i djelimice zapalili, župnika zarobili te još dvadesetak Smokvičana odveli u ropstvo, među kojima i sestru don Jakova Salečića sa 6 nejake djece.

Na njegov književni rad utjecao je pjesnik Petar Kanavelić. Kao i kod svih ondašnjih intelektualaca, najbolje što je dala Korčula bili su svećenici koji su se bavili i pjesništvom: don Jakov Salečić, don Nikola Kapor, Marko Geričić i fra Augustin Draginić.

Citati[uredi | uredi kôd]

Wikicitati »Kad je Kanavelić umro, kanonik don Jakov Salečić inače zvan pjesnik Krilko, ističe da su žalosne "slovinkinje slavne vile", da su na korčulanskim žalima "Pune jada i žalosti, dažde od suza prolijevahu" I poslije doda:"Sve što pjeva, pisa i reče, bi nauk i svit čudnovati!" «

Priznanja[uredi | uredi kôd]

  • Don Stanko Lasić je 1978. u Smokvici priredio znanstveni skup o Salečiću.
  • Danas se po njemu zove mješoviti crkveni pjevački zbor u Korčuli.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dina Cahun: Koncert MPCZ don Jakov Salečić, Dubrovački vjesnik, 1. veljače 2014.