Jean-Philippe Rameau

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Jean-Philippe Rameau
Jean-Philippe Rameau
Biografski podatci
Datum rođenja 25. rujna 1683.
Datum smrti 12. rujna 1764.
Djelo
Period barok

Jean-Philippe Rameau (kršten u Dijonu, 25. rujna 1683. - Pariz, 12. rujna 1764.), francuski skladatelj.

Životopis[uredi VE | uredi]

Bio je jedan od velikih glazbenih stvaratelja 18. stoljeća. Veličinu su mu za života priznavali samo dobri poznavatelji glazbene umjetnosti. Njegove su skladbe prvo bile grubo napadane, zatim cijenjene, a naposljetku zaboravljene. Odnedavno ponovno su otkrivene, sve češće se izvode i snimaju, kao na primjer glazba za operu - balet Galantna Indija.

Bio je šutljiv i odlučan čovjek, iskren do brutalnosti, napadan stalno od Lullyjevih pristaša. Prije dolaska u Pariz 1722. bio je orguljaš u Avignonu, Dijonu, Lyonu i drugim mjestima. Zanimljivo je da nije napisao nijednu skladbu za orgulje. Malo je napisao i za klavsen odnosno klavičembalo, premda je o tom glazbalu pisao teoretske rasprave, i smatrali su ga nasljednikom Couperina.

Rameau je, međutim, shvatio da pravi uspjeh dolazi putem kazališne glazbe. Tek s navršenih 50 godina, navečer 1. listopada 1733. predstavio se svojim prvim scenskim djelom Hyppolite et Aricie. Kroničari su zabilježili da je podijelio publiku pariške opere, ali mu je bio otvoren put do Voltairea i drugih onovremenih velikana. S Voltaireom je stvorio Samsona, kojeg je cenzura zabranila. Okušao se u svim scenskim vrstama. Među ostalim napisao je operu Princeza od Navarre, lirsku tragediju Castor i Pollux, balet Pigmalion. Imao je 81 godinu kad je završio svoju zadnju tragično-lirsku operu Abaris.