Jiddu Krishnamurti

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Džidu Krišnamurti

Jiddu Krishnamurti (Telugu jezik జిడ్డు కృష్ణ మూర్తి) (12. svibnja 189517. veljače 1986) je bio poznati indijski filozof i pisac. Govorio je o duhovnosti, meditaciji, ljudskim odnosima i pozitivnoj promjeni u globalnom društvu.

Krishnamurti je rođen 1895. godine u bramanskoj porodici u Madanapalu, u Indiji, u kojoj se hranilo isključivo vegetarijanski. Otac mu je bio činovnik britanske kolonijalne uprave i član Teozofskog društva. Njegovi roditelji su imali jedanaestoro dece, od kojih je samo šest preživjelo djetinjstvo. On je bio slabo, boležljivo i „sanjareće“ dijete, koje su učitelji i otac redovito tukli, držeći ga umno poremećenim. Kao dijete je imao čudna iskustva, „vidjeći“ sestru nakon njene smrti, kao i majku, koja je umrla kada mu je bilo deset.

1909. u četrnaestoj godini je sreo Charlesa Webstera Leadbeatera na plaži ispred sjedišta Teozofskog društva u Adjaru, Indija. Od tada ga podižu Annie Besant i Leaddbeater, predvodnika Teozofskog društva, koji su vjerovali da je on „vozilo“ za očekivanog „Svetskog učitelja“. Sa 34 godine je stekao slavu i status mesije, kada ga je Teozofsko društvo proglasilo za inkarnaciju Maitreje Bude. Kasnije se usprotivio ovoj ideji, i raspustio međunarodnu organizaciju, Red zvijezde, osnovanu da je podrži. Ostatak života je proveo objavljujući knjige i držeći govore širom Indije, Europe i SAD-a. Napisao je više knjiga, među kojima „Prva i posljednja sloboda“ (The First and Last Freedom), „Jedina revolucija“ (The Only Revolution) i „Krišnamurtijeva bilježnica“ (Krishnamurti's Notebook). Pored toga, objavljen je i velik broj njegovih riječi. Sa devedeset godina je govorio u UN-u o miru i svijesnosti. Nagrađen je mirovnom medaljom UN 1984. godine. Posljednju riječ održavao je u Madrasu, u Indiji, u siječnju 1986., mjesec dana prije smrti, u svom domu, u Ojai, u Kaliforniji.

Njegovi pristaše, putem organizacija u Indiji, Engleskoj i SAD, okupljenih oko njegovog učenja, i dalje objavljuju njegove mnogobrojne knjige i besede širom svijeta, na raznim jezicima.

Wikicitati „Sve ideologije su idiotske, bez obzira bile one religiozne ili političke, zbog svojeg konceptualnog razmišljanja, konceptualnog svijeta, koji su nažalost podijelili čovjeka.[1]
()
Wikicitati „Nije nikakava mjera zdravlja biti dobro prilagođen u duboko bolesnom društvu.[1]
()
Wikicitati „Svi želimo biti slavne ličnosti, a od onog trenutka kada poželimo biti nešto, više nismo slobodni.[1]
()

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Jiddu Krishnamurti Quotes. pristupljeno 18-06-2011

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Jiddu Krishnamurti