Jim Brown

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "filmski umjetnik".
(Primjeri uporabe predloška)

Jim Brown (St. Simons, Georgia, 17. veljače 1936.), umirovljeni igrač američkog nogometa, glumac i društveni aktivist.

Rano djetinjstvo[uredi | uredi kôd]

Rodio se na otoku St. Simons u obalnoj Georgiji kao član duboko religiozne baptističke obitelji. Roditelji su mu se razveli kad je bio malen.

Jim je bio sjajan sportaš. U srednjoj školi bavio se raznim sportovima među kojima su i američki nogomet, bejzbol, košarka, lacrosse, i atletika.

Sportska legenda[uredi | uredi kôd]

Devet godina bio je član momčadi Cleveland Browns u kojoj je postigao puno rekorda te sudjelovao na 9 Pro Bowlova. Dobio je još niz uglednih priznanja, što svjedoči o njegovom utjecaju na tu igru. Brownsi, koji su umirovili njegov dres s brojem 32, izabrali su ga 1957. godine kao šesti izbor u prvom krugu. Iskazao se pretrčavši više od 15.000 jardi u karijeri. Postigao je 126 polaganja u karijeri, rekord koji nije uspio mnogim sportašima. Od 1963. do 1984. bio je rekorder po broju pretrčanih jardi u karijeri. S trona ga je srušio igrač Chicago Bearsa. Visok je 188 centimetara, a težak 105 kilograma. Igrati je prestao nakon 29. godine života. Tri puta dobio je MVP nagradu (nagradu za najkorisnijeg igrača).

Život nakom američkog nogometa[uredi | uredi kôd]

Od glumačkih angažmana najpoznatija mu je uloga Roberta Jeffersona u filmu "Dvanaestorica žigosanih". Prvi puta se na filmu pojavio u filmu "Rio Conchos". Primljen je u kuću slavnih američkog nogometa, lacrossea, i igrača footballa na koledžu. To je trostruka kruna koju su rijetki dobili.

Društvu se odužio aktiviranjem i radom s djecom u bandama. Radi u zatvorima, i gradovima u unutrašnjosti SAD-a. Oženjen je, ali bez djece. Bio je i komentator mečeva u ultimate fightu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]