John Hopcroft

Izvor: Wikipedija
John Edward Hopcroft

Rođenje 7. listopada, 1939.
Seattle, Washington
Polje Računarstvo
Institucija Sveučilište Cornell
Istaknute nagrade Turingova nagrada
Portal o životopisima

John Edward Hopcroft (Seattle, 7. listopada, 1939.) je istaknuti američki teoretski računalni znanstvenik.

Stekao je titulu bakalaureata na Sveučilištu u Seattleu 1961. te magisterij i doktorat na Stanford sveučilištu 1962. i 1964., respektivno. Potom je radio još tri godine na Princeton sveučilištu. Sve od tada, stacioniran je na Sveučilištu Cornell, gdje je trenutno IBM profesor inženjerstva i primijenjene matematike u računarstvu.

Dobio je Turingovu nagradu - najprestižniju nagradu u polju - zajedno s Robertom Tarjanom 1986. Citat veli da je nagradu dobio "za fundamentalna postignuća u dizajnu i analizi algoritama i podatkovnih struktura". 1994. je izabran kao fellow u ACM-u.

Osim istraživačkog rada, poznat je i po svojim knjigama o algoritmima i formalnim jezicima, koautoriranih s Jeffreyjem Ullmanom, a koje se u samoj struci smatraju klasicima.

John Hopcroft je unuk Jacoba Nista, osnivača tvrtke Seattle Box Company.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • J.E. Hopcroft, Rajeev Motwani, Jeffrey D. Ullman, Introduction to Automata Theory, Languages, and Computation Second Edition. Addison-Wesley. (2001.)
  • Alfred V. Aho, J.E. Hopcroft, Jeffrey D. Ullman, Data Structures and Algorithms, Addison-Wesley Series in Computer Science and Information Processing. (1983.)
  • Alfred V. Aho, J.E. Hopcroft, Jeffrey D. Ullman, The Design and Analysis of Computer Algorithms, Addison-Wesley Series in Computer Science and Information Processing (1974.)

Vanjska poveznica[uredi | uredi kôd]