Josif Brodski

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Joseph Brodsky)
Josif Brodski

Josif Brodski (1988.)
Puno ime Josif Aleksandrovič Brodski
Rođenje 24. svibnja 1940.
Lenjingrad, SSSR
Smrt 28. siječnja 1996.
New York, SAD
Zanimanje pjesnik, esejist
Nacionalnost Rus
Portal o životopisima

Josif Brodski (rođen kao "Josif Aleksandrovič Brodski", ruski: Ио́сиф Алекса́ндрович Бро́дский, Lenjingrad, 24. svibnja 1940.New York, 28. siječnja 1996.), ruski pjesnik i esejist, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1987. godine.

Rođen je u židovskoj obitelji u nekadašnjem Lenjingradu. U književnosti se javio kao osamnaestogodišnjak objavljujući prve stihove u emigrantskom časopisu "Grani" u Frankfurtu. Na zao glas došao je 1964., kada je u Sovjetskom Savezu osuđen na pet godina prisilnog rada i upućen u logor u blizini Arhangelska zbog društvenog parazitizma. Njegova se krivnja sastojala u činjenici da nije htio pohađati niti jednu školu, a nije se htio ni zaposliti.

1972. godine Brodski je prisiljen napustiti Sovjetski Savez. Krenuo je na zapad i nakon Beča i Londona zaustavio se u SAD-u, gdje je do posljednjih dana radio kao počasni član američkog sveučilišta Yale. U 47. godini života stiže mu najprestižnije priznanje: Nobelova nagrada za književnost.

Važnija djela[uredi | uredi kôd]

  • "Dio govora",
  • "Vodeni žig",
  • "Božićne pjesme".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Josif Brodski
Nedovršeni članak Josif Brodski koji govori o ruskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.