Joseph Cattarinich

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Joseph Cattarinich (Levis, Quebec, 13. studenog 1881. - 7. prosinca 1938.) je bio profesionalni hokejaš, poduzetnik sa konjskim trkalištima i suvlasnik Montreal Canadiens, momčadi iz NHL-a.

Cattarinich je odrastao u blizini Quebec Citya i igrao je hokej i lacrosse kao mladić. Najviše se za nj znalo kao prvog vratara profesionalne momčadi Le Canadiena, kluba koji je prethodnica momčadi Montreal Canadiens. Povukao se nakon što je Georges Vézina ostavio Cattarinichev klub na nuli u utakmici sa Vézininim amaterskom momčadi Chicoutimi. (Preporučio je Canadiensima neka potpišu ugovor s Vézinom.)

Sa dugogodišnjim poslovnim partnerom Leom Dandurandom, Cattarinich je postao prominentnom osobom u montrealskoj duhanskoj veleprodaji, ali, njihova popularizacija sustava "pari mutuel" na mjesnim trkalištima je bila njihov najveći poslovni uspjeh.

Ponovnim uvođenjem klađenja na konjske trke u SAD-u nakon prvog svjetskog rata, par, popularno znan kao "Catta-Léo", proširio je svoje poslovanje na trkališta u Chicagu, New Orleansu, St. Louisu, i dalje.

1921. godine je kupio, zajedno sa Dandurandom i Louisem Létourneaum, NHL-klub Montreal Canadiense. Iako je Dandurand bio aktivnim poslovnim partnerom dok je klub bio u njihovim rukama (Cattarinich je bio znan kao "tihi partner"; Létourneau je prodao svoj udjel 1930.), Canadiensi su osvojili tri Stanleyeva kupa s igračima kao što su Howie Morenz, Aurel Joliat i Georges Vezina. Nakon niza gubitaka, koji su se kretali oko 40.000 $ samo za sezonu 1934/35., Cattarinich i Dandurand prodali su 1935. klub poslovnom sindikatu kojeg su činili J.-Ernest Savard, Maurice Forget i Louis Gélinas.

1932. Cattarinich, Dandurand i Letourneau kupili su trkalište Blue Bonnets. Cattarinich i Dandurand su nastavili svoje kladioničarsko poslovanje kroz sve teške izazove poslovnog okružja 1930-ih.

Unatoč nekolikom broju pokušaja, nisu uspili kupiti kasnije neki ini klub iz NHL-a.

Dok je bio na oporavku nakon očne operacije, pretrpio je srčani udar i umro je 7. prosinca 1938..

Članom je Dvorane slavnih od 1977. godine.