Josip Belušić

Izvor: Wikipedija
Josip Belušić

Josip Belušić (Giuseppe Bellussich;[1] Županići kraj Labina, 1847.Trst, 1905.), hrvatski izumitelj električnog brzinomjera. Njegov izum je patentiran u Austriji i Mađarskoj pod imenom "velocimeter".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Belušić je rođen u okolici Labina u Istri a živio u malom mjestu Županićima, selu na rubu nekadašnje austro-ugarske monarhije. Bio je profesor u Kopru na carskoj i kraljevskoj školi. 1889. godine na Svjetskoj izložbi u Parizu, na kojoj je postavljen i glasoviti Eiffelov toranj, Belušić je predstavio svoj izum nadjenuvši mu prvotno ime "Velocimetar", a kasnije ga je preimenovao u 'Controllore Automatico per Vetture'. U godini održavanja Svjetske izložbe pariški municipij raspisao je javni natječaj na koji je prijavljeno više od 120 uređaja, a upravo se 'velocimetar' pokazao najpreciznijim i najkvalitetnijim pa je u lipnju 1890. godine donesena odluka o njegovom prihvaćanju. Francuska akademija izumitelja ga je pohvalila i nagradila diplomom i zlatnom medaljom, ujedno ga proglasivši i počasnim članom.[2][3] Belušićev uređaj mjerio je brzinu, odnosno stajanje kola, vremensko trajanje vožnje i stajanje vozila, broj putnika te vrijeme silaska i ulaska putnika. Školovao se u Pazinu, vjerojatno kod svećenika koji su prvi uočili njegov talent za prirodne znanosti. Studij je nastavio u Beču. Danas nije poznato kako je Belušićev izum završio.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.labin.com/web/vijest.asp?id=23677
  2. http://www.istrapedia.hr/hrv/2141/belusic-josip/istra-a-z/
  3. Google Knjige Božo Milanović:Hrvatski narodni preporod u Istri, Istarsko književno društvo sv. Cirila i Metoda, 1973., str. 406

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Vimeo Josip Belušić – izumitelj današnjeg brzinomjera, taksimetra i tahografa
  • Josip Belušić Hrvatska tehnička enciklopedija, portal hrvatske tehničke baštine. LZMK


Nedovršeni članak Josip Belušić koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.